Beeldbuis

Wat is de belangrijkste machine uit de geschiedenis van de mensheid? Het antwoord van deze videomaker zal je verrassen.

U dacht misschien aan de stoommachine, de brandstofmotor of de generator, maar de draaibank is (in de opinie van de videomaker tenminste) het fundament voor de grootste explosie van rijkdom uit de geschiedenis. De ontwikkeling van de draaibank is volgens hem in belangrijke mate de reden dat we niet allemaal ergens in een boerenveld aan het werk zijn.

De draaibank kon snel en goedkoop de onderdelen maken voor nieuwe machines die op hun beurt weer taakjes konden doen waardoor mensen ineens productiever werden. En daardoor kregen ze én meer geld én meer tijd om geld uit te geven. En presto, de natte droom van iedere kapitalist: hordes mensen met geld en niks beters te doen dan het uitgeven. 

 

Poepende roboteend

De ingenieur (of: uitvinder) aan wie we dit allemaal te danken hebben is de historisch zeer interessante figuur van Jacques de Vaucanson. Een 18de-eeuwse Franse uitvinder die vooral beroemd werd dankzij zijn fenomenale automatons - een soort robots avant la lettre. Zijn pièce de résistance was een mechanische eend die niet alleen at, maar ook kon poepen. Je kunt je voorstellen wat een indruk een dergelijke apparaat maakte in de 18de eeuw. Helaas kon ik geen goed fragment van de eend in kwestie vinden, maar wel een aardig nieuws-item uit de VS over een expositie van automatons die nog steeds tot de verbeelding spreken:

Maar dat terzijde. De man die in de 17de eeuw het beroemdst werd met een mechanische eend die kon poepen, kwam dus ook met de belangrijkste uitvinding in de geschiedenis van de moderne mens. Tenminste, als we de enthousiaste videomaker van het Machine Thinking kanaal mogen geloven. En dat is best een aardig kanaal om verder doorheen te browsen, mocht u nog even willen zappen. Kijk bijvoorbeeld zijn lofzang op het Parijse Musée des Arts et Métiers, waar u volgens de beste man echt een keer langs moet.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.