Boekrecensie

Welke gevaren je online allemaal kunt tegenkomen, en hoe je je daartegen beschermt, vertelt Daniël Verlaan in een informatief en prima leesbaar boek.

Onlangs zette hij nog de verlichting van de Rotterdamse Erasmusbrug op ‘roze’ en brak hij in bij een vertrouwelijke vergadering van de Europese ministers van Defensie.

Dat journalist Daniël Verlaan af en toe dergelijke kwajongensstreken uithaalt, zal zijn werkgever RTL Nieuws zeker als goede reclame verwelkomen. Verlaan is goed thuis op internet en hackt zich wel vaker een weg naar binnen op slecht beveiligde websites, zo valt te lezen in zijn nieuwe boek Ik weet je wachtwoord.
 

Zwak wachtwoord

Verlaans stunt met de defensieministers is ook illustratief voor de centrale boodschap in zijn boek: vaak is de zwakste schakel niet de computer, maar de mens zelf. Die kiest een zwak wachtwoord of vergeet om betere beveiliging, zoals tweestapsverificatie, in te schakelen. Tegen een luie of onwetende consument is geen beveiliging bestand.

Dark web

Behalve over computerbeveiliging handelt zijn boek ook over de duistere kant van het internet. Zo gaat Verlaan het dark web op, dat gedeelte van het internet waar criminelen hun illegale handeltjes runnen. Hij vertelt over de handel in wachtwoorden die handige computerjongens buitmaken door databases van onlinediensten te hacken.

Ook infiltreert hij in websites waar kinderporno wordt verhandeld en spreekt met slachtoffers van sexting, het ongewenst verspreiden van naaktfoto’s. Met zijn verhalen hierover voor RTL Nieuws zet Verlaan soms zelfs Tweede Kamerleden aan tot actie.
 

Niet naïef zijn

In zijn boek is het Verlaan vooral te doen om zijn lezers voor te lichten. We moeten vooral niet naïef zijn. Online lopen we een veel groter risico opgelicht te worden dan in de fysieke wereld. Door hackers die uit zijn op je wachtwoord, ‘Nigeriaanse prinsen’ die dertig miljoen euro hebben klaar staan en door slimmeriken met niet van echt te onderscheiden phishingmailtjes.

Het blijft opletten geblazen. De jongere generatie groeit op met dit soort cyberellende en zal er betere antennes voor ontwikkelen. Intussen doet de oudere generatie er goed aan dit boek te lezen (en zijn wachtwoorden na te lopen).
 

Ik weet je wachtwoord
Daniël Verlaan
347 Blz.
€ 22,99 (e-book € 9,00)
Foto's Depositphotos

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.