Mannelijke ingenieurs hebben er misschien weinig oog voor, maar het ontwerp van de beha klopt van geen kant. Daar doet Lidewij van Twillert iets aan: met bodyscanners en 3D-printers geeft ze elke vrouw een perfecte beha.

Het atelier van Mesh Lingerie lijkt op het eerste oog op elke andere luxe modewinkel. Een paar mannequins met ondergoed aan, overal knipsels uit modebladen en patronen op de muur en de tafels. Maar achteraan het atelier, achter gesloten deuren, gebeuren dingen die je er normaal niet snel ziet.

Van Twillert scant namelijk al haar klanten. Met een handzame 3D-scanner gaat ze de hele borstkas af van de vrouwen die aankloppen. Vervolgens gebruikt ze die scans om een op maat gemaakte beha te maken. Met een stevige maar comfortabele beugel, uit de 3D-printer.

 

Metaal is slecht

Inmiddels werkt Van Twillert al een paar jaar aan een herontwerp van de beha. Want zoals die nu is klopt zij niet. De metalen beugel die de cups vormt geeft, is namelijk oncomfortabel. Bovendien is elke vrouw anders, terwijl de beha's maar een paar verschillende pasvormen hebben. Dus bouwt van Twillert haar eigen beha's. De beugel komt uit de 3D-printer, nadat haar algoritme de bodyscan omzet in een bruikbaar ontwerp. De stof rond de beugel maakt van Twillert nu nog met de hand - maar ze is op zoek naar een manier om dat te versnellen, zodat ze haar op maat gemaakte, moderne lingerie aan meer mensen kan aanbieden.

In De Ingenieur van november staat een uitgebreid artikel over Van Twillert's werk en dromen. Het nummer is digitaal hier te koop.

Beeld: Ernst de Groot

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.