De ontwerpwedstrijd SMARTCirculair voor mbo-studententeams is in volle gang. De intentie van de opdrachtgevers is de ontwerpen daadwerkelijk te laten uitvoeren. ‘Mbo’ers zijn pragmatisch, praktisch en presteren op een hoog niveau. Ze vullen hoger opgeleiden prima aan.’
‘Jullie hebben een scheppende kracht die niet mag worden onderdrukt. Ga buiten de paden! Werk samen als team en betrek de omgeving en de natuur erbij. Ik daag jullie uit!’ Ondernemer Ruud Koornstra spreekt een volle zaal met opgewonden mbo-studenten toe bij de kick-off van de ontwerpwedstrijd SMARTCirculair in Culemborg.
Dan gebeurt er iets bijzonders. Een van de studenten voelt zich aangemoedigd om spontaan het podium op te stappen. Het is Pascal Besselsen, derdejaars student van ROC Landstede in Harderwijk. Besselsen pakt zomaar de microfoon uit Koornstra’s hand en spreekt de studenten toe: ‘Jongens, we staan in de schijnwerpers. Pak die kans!’
Echte opdrachten
Jeugdige overmoed is precies de energie waarop SMARTCirculair drijft. Voor mbo-studenten is het een uitdaging waarnaar ze al maandenlang uitkijken. De eerste editie van de ontwerpwedstrijd in 2018/2019 heeft laten zien dat SMARTCirculair cool is – daar moet je bij zijn.
Het gaat om echte opdrachten van echte opdrachtgevers als gemeenten, provincies, woningbouwverenigingen en bedrijven. Tussen september 2019 en mei 2020 strijden achttien teams, in totaal 250 studenten, tegen elkaar om de challenge te winnen en 5000 euro in de wacht te slepen. De intentie van de opdrachtgevers is de ontwerpen daadwerkelijk te laten uitvoeren. Het zijn serieuze uitdagingen die de studenten adrenaline, slapeloze nachten en rode vlekken in hun nek bezorgen.
Circulaire woningen
Een greep uit de opdrachten van SMARTCirculair: een circulaire parkeergarage in Zwolle, tijdelijke huisvesting voor jongeren in Stadskanaal, klimaatpositieve verbouwing van een hogeschool op Terschelling, betaalbare circulaire woningen voor de particuliere markt in Zwolle, verplaatsing en klimaatvriendelijke renovatie van een barak uit de Tweede Wereldoorlog in Hoogeveen, en een recycleboulevard in Borne van sloopmateriaal afkomstig uit een voormalig Rotterdams ziekenhuis.
Joop Veth, adviseur Strategie & Innovatie van de gemeente Dordrecht, maakte de eerste editie van SMARTCirculair als opdrachtgever mee. Bouwkundestudenten van het Da Vinci College in Hardinxveld- Giessendam werkten daarbij aan herbestemming van de Biesboschhal, een oude Dordtse scheepswerf uit 1950. De hal in de nieuwe woonwijk De Stadswerven stond grotendeels leeg.
Geen beperkingen
Een projectontwikkelaar was geïnteresseerd, op voorwaarde dat er woningen van zouden worden gemaakt. De gemeente Dordrecht wilde echter worden verrast met nieuwe ideeën. De studenten kozen met hun ontwerp de Deelfabriek voor een andere invulling: op losse units drijvende kantoren (met warmteterugwinning), een restaurant met een terras aan het water (leuk voor de buurtbewoners) en mogelijkheden om energie te delen met de omliggende wijk.
‘Qua functionaliteit van de loods hebben ze wat grenzen overschreden’, zegt Veth. ‘Maar dat was ook de bedoeling. Ze hoefden geen rekening te houden met beperkingen en bestemmingsplannen. Het was prettig samenwerken met die gasten.’
Hun ontwerp wordt niet één op één uitgevoerd, maar er zullen zeker ideeën van de studenten terugkomen in het uiteindelijke project, laat Veth weten. ‘Bovendien komt hun ontwerp van pas in het verkooptraject. We kunnen geïnteresseerden laten zien dat er meer mogelijk is dan het gangbare. Daardoor is de verkoopwaarde van de hal gestegen.’
Meer lezen over de kracht van mbo’ers?
Het volledige verhaal over de mbo’ers vind je in het januarinummer van De Ingenieur. Koop de digitale versie voor € 7,50, of neem - met een flinke korting van 25 % - een digitaal jaarabonnement van twaalf nummers voor € 69,-.
Beeldmateriaal Pascal Besselsen / studenten Da Vincicollege
Nieuwsbrief
Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.