De veranderende rol van de ingenieur én de eerste stappen van asielzoekers op de arbeidsmarkt: Harmen Kievit van Arcadis houdt zich er allebei mee bezig.

Het fascineert hem mateloos: hoe techniek de maatschappij beïnvloedt en vice versa. Maar ook hoe de ontwikkelingen in techniek en maatschappij de komende jaren de rol van de ingenieur gaan veranderen. ‘Dit geldt extra voor de ingenieursbureaus, omdat die direct leveren aan de maatschappij’, zegt Harmen Kievit MSc van Arcadis.

Als programmaleider Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) staat hij midden in deze ontwikkelingen. Medewerkers van Arcadis en de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij bundelen hun kennis en ervaring om die te delen met de maatschappij.
 

Asielzoekers

Zo biedt het bedrijf jaarlijks tien statushouders (opgenomen asielzoekers met een verblijfsvergunning) een werkervaringsplek. Ook geven medewerkers van Arcadis colleges over techniek aan bewoners van asielzoekerscentra. ‘Iedereen, nieuwkomer of niet, vindt kansen door het hebben van een netwerk. Als je nieuw bent in Nederland heb je dat professionele netwerk niet. Door de deelnemers te koppelen aan een buddy van Arcadis ontsluiten we ons persoonlijke en professionele netwerk voor de nieuwkomers’, zegt Kievit.
 

Zieltogend buurthuis

Maatschappelijke betrokkenheid komt voor Kievit niet uit de lucht vallen. In zijn woonplaats Utrecht raakte hij ooit betrokken bij een zieltogend buurthuis dat werd wegbezuinigd door de gemeente. Met enkele buurtbewoners nam Kievit het initiatief voor een nieuw buurtcentrum dat wordt gerund door de hele buurt. ‘We hebben zo het benodigde budget teruggebracht van 3,5 ton tot 1,5 ton. Een centrale plek in de wijk kon blijven bestaan en floreert als nooit tevoren. Daar ben ik nog steeds trots op.’


Intrigerende overgang

Binnen Arcadis is Kievit als adviseur betrokken bij projecten als Zuidasdok (het verbeteren van de bereikbaarheid van de Amsterdamse Zuidas) en Highspeed 2 (een hogesnelheidstrein tussen grote Engelse steden). Verder is hij een van de trekkers die het bedrijf en zijn klanten begeleidt naar model based systems engineering.

Traditioneel werken bedrijven met documenten waarin informatie is opgenomen. Beslissingen en eisen zijn opgenomen in pdf’s, waar medewerkers zich doorheen moeten worstelen op zoek naar de juiste informatie. Dit kost veel tijd en is duur, risicovol en niet meer te overzien bij grote, complexe projecten. ‘Om te weten welke informatie in een project nodig is en hoe deze informatie zich tot elkaar verhoudt, passen we systems engineering toe’, legt Kievit uit.

‘Om deze informatie vervolgens te ontsluiten in software, bouwen we semantische modellen die zorgen dat de computer slim kan omgaan met gestructureerde informatie en die kan interpreteren en hergebruiken.’
 

Controlerende rol voor ingenieur

Voor nu betekent dit dat een ontwerper zicht heeft op het volledige vraagstuk, met de bijhorende eisen. Later zal volgens Kievit de computer voor een deel zelf oplossingen ontwerpen en krijgt de ingenieur een meer controlerende rol. Die overgang intrigeert hem mateloos. ‘Samen met de veranderende houding van de burger betekent dit dat de rol van de ingenieur gaat opschuiven naar een communicator, die uitleg geeft en verantwoording aflegt aan de maatschappij over gemaakte keuzes. Als de ingenieur de juiste competenties heeft, is dit geen probleem, want door model based systems engineering is hij in control over zijn informatie.’
 

Naam Harmen Kievit
Leeftijd 29
Titel MSc
Opleiding Urban geography, Universiteit Utrecht
Functie Programmamanager Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen & Consultant Systems Engineering, Arcadis en Koninklijke
Nederlandse Heidemaatschappij


Harmen Kievit is één van de dertien Ingenieurstalenten van Nederland 2017.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.