blankesteijns beeldbuis

Je kunt klagen dat Matthias Wandel geen charisma heeft; je kunt ook verheugd vaststellen dat het nog goed kan komen met de wereld aangezien een tamelijk introverte timmerman erin slaagt meer dan een miljoen abonnees op YouTube te verzamelen. In zijn meest recente video bewerkt hij trouwens metaal. Hij fabriceert een klok die twee tonen tegelijk voortbrengt en laat met een paar goedgekozen experimenten glashelder zien hoe zo’n paradoxaal ding kan werken.

Wandel kan veel meer – tot 2007 was de Canadees in dienst bij het bedrijf dat toen nog Research in Motion heette en dat we nu kennen als Blackberry. Maar zijn echte hartstocht ligt bij het houtbewerken. Hij leeft nu van het maken van video’s over het maken van mooie dingen. Kijk naar zijn serie over modulair speelgoed om knikkerbanen mee te bouwen. Het is werkelijk schitterend: een hele set onderdelen die op elkaar passen en een eindeloze variatie aan knikkerbanen mogelijk maken.
 


U denkt nu waarschijnlijk hetzelfde als ik toen ik deze video’s voor het eerst zag: waar kan ik dit kopen? Wandel moet haast wel een fabrikant gevonden hebben, of anders verkoopt hij het zelf. Maar helaas. Een fabrikant vond hem, maar Wandel paste voor het tekenen van een contract dat hem beperkte in de uitingen die hij mocht doen. Zoals hij schrijft: het is lastig onderhandelen met een artiest die niet bezig is te verhongeren. Wandel heeft ook geen zin zelf de serieproductie ter hand te nemen. Hij maakt liever nieuwe dingen. Wel verkoopt hij de digitale bouwtekeningen. Zo kunnen tenminste sommige mensen dit speelgoed zelf fabriceren.

Overigens is Wandel niet te beroerd om op deze pagina een aantal fabrikanten van gelijksoortige modulaire knikkerbanen te noemen. De betreffende alinea is meteen een soort recensie, die – begrijpelijk – de indruk geeft dat Wandels eigen geesteskind toch net iets beter en leuker is.

Nog zo’n onderwerp: zijn ‘pantorouter’, een gereedschap dat een kopie kan uitfrezen van een voorbeeld. De machine is zelf van hout gemaakt; ook hiervan zijn de tekeningen te koop. En er is natuurlijk een videoserie. Wellicht dat een zelfgebouwde pantorouter het maken van een eigen set knikkerbaanonderdelen wat makkelijker kan maken. :)
 


 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.