Felienne Hermans

Studenten moeten van Paul Cliteur in verzet komen tegen hun linkse docenten. Onzin, schrijft Felienne Hermans. 'Het idee van een links, elitair docentencorps is gemakkelijk te weerleggen.'

Ik dacht deze keer een onderwerp te hebben waar ik écht over wil schrijven: techniekpromotie. Albert Heijn bracht in juni een ­geweldige set techniekplaatjes uit vol met informatie, maar ook met knutselopdracht en programmeerpuzzels. Schitterende en effectieve ­techniekpromotie!

Het is een teken van de tijd dat voornamelijk rijke, hoogopgeleide, witte jongens het gevoel hebben dat juist zíj worden onderdrukt.

Helaas is er een ander onderwerp dat mijn aandacht nodig heeft: Paul Cliteur (Forum voor Democratie) riep op tot verzet van studenten tegen hun ‘linkse’ docenten.

Enerzijds is het een oproep van alle ­tijden: al jaren horen we over links stemmende, geitenwollensokken dragende docenten die arme kinderbreintjes overspoelen met het levensgevaarlijke idee dat mensen die minder hebben soms best een steuntje in de rug kunnen gebruiken. ­Anderzijds is het ook een teken van de tijd dat voornamelijk rijke, hoogopgeleide, witte jongens het gevoel hebben dat juist zíj worden onderdrukt.

Het idee van een links, elitair docentencorps is gemakkelijk te weerleggen. Ten eerste is het natuurlijk idioot om linkse docenten als de elite af te schilderen. We zijn aan ons derde fingerlicking rechtse kabinet bezig, de ­basisbeurs is afgeschaft en het onderwijs wacht nog steeds op de beloofde 1 miljard.

Het is een gekke illusie dat studenten naar docenten luisteren.

Niet alleen in Nederland, maar ook binnen de wetenschap zwaait rechts de scepter: de baas van de Vereniging van Universiteiten is een neoliberaal zonder ervaring in de wetenschap en het idee van de universiteit als geld­fabriekje is alledaagse werkelijkheid geworden. Zie bijvoorbeeld het aantrekken van winstgevende buitenlandse studenten en de focus op voor het bedrijfsleven toepasbaar en daarmee waardevol onderzoek. Dan kunnen we met zijn allen GroenLinks stemmen wat we willen, de universiteit zelf is een rechts instituut in een rechts klimaat.

Ten tweede is daar de gekke illusie dat studenten naar docenten luisteren. Studenten maken hun eigen keuzes en dat blijkt ook uit het feit dat docenten vooral GroenLinks of D66 stemmen en studenten vooral VVD. Als je veel wind mee hebt in het leven (en dat heb je als je aan een universiteit studeert), dan lijkt de VVD een logisch keus. FvD is daarvan in de ogen van studenten het modieuzere en dapperdere neefje. FvD’ers zeggen lekker waar het op staat en durven hun mooi in maatpak gestoken kont tegen de krib te gooien.

Cliteur geeft al decennia les en weet dus best dat studenten echt niets te vrezen hebben van indoctrinatie door linkse docenten.

Je denkt toch niet dat een docent daar ook maar iets tegen in kan brengen? Ik kan ze niet eens zo ver krijgen dat ze de deadlines voor opdrachten bekijken die ik ieder college voorlees en in koeienletters op internet publiceer!

Cliteur geeft al decennia les en weet dus best dat studenten echt niets te vrezen hebben van indoctrinatie door linkse docenten. Zijn oproep heeft dan ook een ander doel: hij haalt al bij voorbaat de wind uit de zeilen van mensen die zich zorgen maken over een steeds rechtsere (studenten)populatie. Dat zijn immers van die nare, linkse doordrammers.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.