Staan we aan de vooravond van een robotrevolutie? Is het leven over twintig of tachtig jaar onherkenbaar veranderd? Die vragen tackelt reisjournalist Jelle Brandt Corstius in een nieuw tv-programma.

 In de eerste aflevering van de VPRO-serie Robo Sapiens maken we kennis met Robin. ‘Ze’ is een Pepper; een Japanse robot die mensen te woord kan staan, handjes kan geven en informatie kan tonen op een iPad. Robin krijgt op maat gemaakte kleding en Jelle Brandt Corstius sleept haar vervolgens overal mee naar toe. Ze ontmoet de dochter van de presentator, gaat mee voor een interview en kijkt naar een tekenfilm. Typische mensendingen dus.

Daarnaast gaat de presentator de wereld over. In de eerste aflevering bezoekt hij Silicon Valley, Addis Abeba, Londen en Delft. Vooral in Addis Abeba levert dat verrassende gesprekken op. De stad blijkt een levendige tech-scene te hebben, waar jongeren werken aan zelfgemaakte drones en techbedrijven lokale programmeurs inhuren om AI te ontwikkelen.

 

Ethiopië

Helaas heeft deze globetrottende aanpak een nadeel: in elk geval in de eerste aflevering komt het geheel nogal gefragmenteerd over. Dat komt ook doordat Brandt Corstius geen focus kan vinden; hij zwalkt van de kennismaking met robot Robin naar het ontstaan van het internet, om vervolgens in Ethiopië te praten over het begin van de intelligente mens, waarna het een minuut later plots gaat over de eerste computer.

Het programma is voorzien van animaties waarin Brand Corstius’ dochter (nu twee jaar) ons toespreekt vanuit het jaar 2100. Ze vertelt hoe de robotrevolutie van 2017 begon en hoe anders het leven daardoor is geworden. Dit zweverige gepraat over de toekomst moet een soort verantwoording zijn voor Brand Corstius’ queeste, maar de toekomst voorspellen is altijd riskant, zelfs als je de details vaag houdt. Bovendien wijst niets van wat er in de eerste aflevering van Robo Sapiens gebeurt op een aanstaande revolutie. Dat betekent niet dat het het kijken niet waard is, want de reizen van Brandt Corstius zijn boeiend genoeg. Of je na het kijken meer weet over robots, of beter voorbereid de gerobotiseerde toekomst in gaat, valt echter te bezien.

Robo Sapiens is aanstaande zondag om 20:15 te zien op NPO2.

Beeld: Jaap Veldhoen

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.