De meeste auto's zijn veel zwaarder dan noodzakelijk en waarom zouden we allemaal een eigen auto moeten bezitten? Met dit in het achterhoofd ontwikkelde een Turkse ondernemer een nieuw vervoersconcept.

Mini-auto’s op zonne-energie gaan een belangrijk onderdeel vormen van onze mobiele toekomst, stelt Kerem Odabasi, chief executive operator van startup Kodeco. Zijn technologiebedrijf komt voort uit het zonneautoraceteam waaraan hij deelnam tijdens zijn promotieonderzoek over renewable energy technologies in Izmir.


Gedeelde mobiliteit

‘In de toekomst zal gedeelde mobiliteit steeds normaler worden’, zegt Odabasi. ‘Zo kwamen we op het idee voor het deelplatform Zoop, dat we binnenkort zullen lanceren als een zelfstandige startup.’

Zoop is een applicatie waarmee je een volledig elektrische mini-auto voor twee personen kunt huren. Het dak is voorzien van een zonnepaneel dat 20 tot 25 procent van de energie levert. Het andere deel komt van een lithiumionbatterij die kan opladen via het normale elektriciteitsnet.


Korte afstanden

Met een actieradius van honderd kilometer en een maximumsnelheid van zestig kilometer per uur is de auto gemaakt voor korte afstanden. De bestuurder moet in het bezit zijn van een auto- of scooterrijbewijs. De prijs zal tussen de huur van een scooter en een ritje met de Uber liggen.

De auto is meer dan alleen een mobiliteitsoplossing volgens Odabasi: ‘We willen de gebruiker naast vervoer een ervaring bieden.’


Zelfsturende technologie

Momenteel rijden vijf mini-auto’s in een pilot in Izmir, gedeeld door 350 personen. Een nieuw model voor vier personen is onderweg en zal begin juni worden gelanceerd.

Na de pilot wil Kodeco snel uitbreiden samen met internationale bedrijven. Nederland zou een goede optie zijn; er lopen al wat gesprekken.

Tekst: SIja van den Beukel
Foto: Kodeco

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.