Het Nuon Solar Team van de TU Delft heeft opnieuw de zonnerace in Australië gewonnen. Het team van de Universiteit Twente daalde flink in het klassement vanwege een tijdstraf van een half uur.

Voor de zevende keer ging het Delftse team als eerste over de finish van de 3000 km lange zonnerace dwars door Australië, van Darwin naar Adelaide. Tijdens de laatste etappe tikte de Delftse wagen een snelheidsrecord aan van 110 km/h, en dat louter op de zon.
 

Het Delftse team voor de Nuna9. Foto Jorrit Lousberg.


De Delftenaren hadden dit jaar gekozen voor een zeer compacte uitvoering van hun Nuna9 zonne-auto. Die keus pakte dus goed uit. Dat bleek met name tijdens de derde en vierde racedag, toen de Outback werd getroffen door uitzonderlijke weersomstandigheden: storm en donderwolken. Omdat de Nuna9 zo licht is, hij weegt slechts 141 kg, en zo gestroomlijnd, kon die ook bij harde wind met weinig energie veel snelheid maken.

De kleinere afmetingen van de zonnewagen hadden te maken met nieuwe strengere regels door de organisatoren van de race, maar vooral door het gebruik van gallium-arsenide zonnecellen. Deze hebben een grotere opbrengst dan die van silicium, waardoor het maximaal toegestane zonne-oppervlak was beperkt tot 2,64 m2. De vorige Nuna8 woog 162 kg en had een zonneceloppervlak 6 m2.
 

Nuna9 is een stuk kleiner dan Nuna8. Foto Jorrit Lousberg.


De strengere regels voor de race hadden overigens wel tot gevolg dat de gemiddelde snelheid van de zonnewagens lager was dan vorig jaar. De Nuna reed nu gemiddeld 81 tot 82 km/h, vorig jaar was dat 91,75 km/h.

Tijdens de tweede racedag beleefde Nuna9 een spannend moment toen een onderdeel van de wielophanging afbrak. Het team kon dat euvel echter snel verhelpen.

Het Solar Team Twente, dat een tijd op de derde plaats lag, zakte een weg naar d evijfde plaats vanwege een opgelegde tijdstraf van een half uur. De Twentenaren hadden hun auto op een wit kleed gezet om extra zonlicht op te vangen, maar dat zou volgens de wedstrijdleiding verboden zijn.

De Eindhovense zonnewagen, de Stella-Vie, die meedeed in het cruiserklassement, heeft te kampen met losgelaten lijmlaag in het voertuig.
 

 

Openingsfoto: coureur Lisanne de Rooij bracht de Nuna9 als eerste over de finish. Foto Nuna Solar Team.  
        

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.