Denemarken heeft de plannen ontvouwd voor een energie-eiland voor de westkust van het land. Op het kunstmatige eiland komen straks de kabels samen van honderden windturbines op de Noordzee. Vanuit de ‘hub’ gaat groene stroom naar de omliggende landen en er wordt op termijn ook groene brandstof geproduceerd.
Het kunstmatige eiland moet aangelegd worden op ongeveer tachtig kilometer uit de kust van Jutland. Deze locatie leent zich goed voor het distribueren van elektriciteit naar omliggende landen, zoals Duitsland en Nederland. Naar eigen zeggen krijgt Denemarken hiermee ’s werelds eerste ‘hub’ voor windenergie.
De Deense regering wordt voor 51 procent eigenaar van het kunstmatige eiland; de rest moeten bedrijven voor hun rekening nemen. De Deense overheid wil zo snel mogelijk een tender uitschrijven voor bedrijven die mee willen doen aan de bouw van de enorme constructie.
Nieuwsbrief
Vind je dit een leuk artikel? Abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Grote lijnen
Daaruit zullen de precieze details nog volgen, maar de grote lijnen zijn al wel bekend. Zo zal het eiland in eerste instantie drie gigawatt aan opgewekt vermogen van omringende windturbines aan kunnen, ongeveer genoeg om een geschatte drie miljoen huishoudens van stroom te voorzien. In deze eerste fase zal de ‘energy hub’ zo’n 120.000 vierkante meter groot zijn (bijvoorbeeld 400 bij 300 meter).
Het doel is om door te groeien naar een capaciteit van 10 gigawatt en daarvoor zal het eiland ongeveer 460.000 vierkante meter groot worden. Als die ambitie werkelijkheid wordt, zal Denemarken groene stroom over hebben en dus ook aan buurlanden kunnen leveren. Goede verbindingen tussen Europese landen onderling zijn nodig, omdat de weersomstandigheden niet overal hetzelfde zijn. Het kan immers windstil zijn in Nederland, maar intussen lekker doorwaaien in Denemarken.
Zeebodem
Op de schetsen die het Deense Ministerie van Energie heeft verspreid, is te zien hoe het eiland er ongeveer uit kan komen te zien. Het energie-eiland zal drijven (lees ook: 'Test met drijvend mega-eiland'), maar wel aan de zeebodem vastzitten; de diepte op de beoogde locaties is daarvoor prima geschikt, want minder dan dertig meter.
Opvallend is de tientallen meters hoge muur die het eiland van drie kanten omsluit en de constructie tegen de golfslag van de zee moet beschermen. Verder heeft het eiland een kleine haven waar zeeschepen kunnen aanleggen en helipads. Waarschijnlijk zal er regelmatig ook personeel op het eiland moeten verblijven dus er zullen gastenverblijven zijn.
Accu's en waterstof
Ten slotte vallen op de illustraties de enorme hallen op, met de zwarte daken. Daarin komen de enorme accu’s te staan, waarmee het eiland een deel van de groene stroom kan opslaan. De wind waait immers niet elke dag. Ook krijgt het eiland waarschijnlijk een fabriek die met groene stroom schone brandstoffen maakt. Het ligt voor de hand dat dit waterstof zal zijn.
Er komen op termijn trouwens twee van deze energy hubs in Denemarken. De eerste was al gepland bij het oostelijke eiland Bornholm (zie het kaartje hieronder).
Grootste project
Het eiland in de Noordzee wordt het grootste bouwproject dat Denemarken ooit heeft gezien. In 2026 moet de bouw beginnen en in 2033 moet het eiland klaar zijn, mogelijk al eerder. Het Deense ministerie van Energie schat de kosten van het eiland, plus de aanleg van 10 gigawatt aan windparken en de bijbehorende infrastructuur, op 210 miljard Deense Kronen (ruim 28 miljard euro).
In de Noordzee zullen meer van dit soort energy hubs verrijzen, aangezien de Europese Unie flink heeft ingezet op windparken in de Noordzee voor de verduurzaming van de energievoorziening.
Beeldmateriaal Danish Energy Agency
Nieuwsbrief
Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.