Het klinkt mooi, een leeg kantoorpand ombouwen tot appartementen. Tot deze zomer en dan blijkt dat je bent belandt op een hitte-eiland, zo blijkt uit de hittestresskaart van ingenieursbureau BOOT.

Read this article in English

Bijna alleen verhard oppervlak, nauwelijks groen, weinig bomen, en vaak ook nog donkerkleurige gevels: het zijn de ingrediënten bij uitstek om tijdens de hitte van de afgelopen weken de temperatuur nog eens flink te laten oplopen. ‘Bij het bedrijventerrein Tradeport West in Venlo registreerden we een oppervlaktetempertauur van 55,7 °C’, vertelt Bertrick van den Dikkenberg, een van de samenstellers van de hittestresskaart die sinds kort ook op het internet is te raadplegen. 'Al het steen functioneert als een grote batterij, die continu warmte afgeeft.'


Ook minder koelte in de nacht

Werken in hitte is vervelend, maar als je in een wat koelere omgeving kunt slapen is het vol te houden, zo weet Van den Dikkenberg. En juist dat gaat bij het herbestemmen van kantoorpanden mis. ‘De mensen die daar wonen hebben op dat hitte-eiland ook ’s nachts een veel hogere omgevingstemperatuur .’

Hij ergert zich dan ook aan het gemak waarmee in kantoorwijken panden worden omgezet in appartementen. ‘Wanden verplaatsen, sanitair aanleggen en klaar is het voor de vastgoedbeheerder. Straten en parkeervoorzieningen liggen er al. Het dealen met de hitte in de zomer moeten de nieuwe bewoners zelf maar uitzoeken.’ Die moeten dan dus zelf extra stroomvretende koelapparatuur inschakelen.


Gevelbeplanting

Zijn er voorbeelden van herbestemde kantoorgebouwen waar de hittestress wel goed is aangepakt? Van den Dikkenberg kent ze niet. Terwijl er best mogelijkheden zijn. ‘Geef de gevel een groene bekleding, dat zorgt voor verkoeling. Plaats bomen en zorg dat die ook in de zomer genoeg water hebben. Zowel hun schaduw als de verdamping via de bladen brengt de temperatuur al gauw enkele graden omlaag. En leg lichtgekleurde isolatie op het dak.'

Zijn waarschuwing is niet overbodig. Zo is de gemeente Amsterdam van plan om in Zuid-Oost de kantorenwijk te transformeren tot woongebied. De hittestress zal daar dus ook op de agenda moeten komen, net als waterbestendigheid en duurzaamheid.
 

De Amsterdamse kantorenwijk Zuid-Oost is een van de hittestressgebieden waar in de toekomst woningen komen. Fragment uit de hittestresskaart.


Openingsbeeld: het gebied rond Tradeport West in Venlo, waar een temperatuur van 55,7 °C werd gemeten. Fragment uit de hittestresskaart.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.