Eureka

Onze twee duimen zijn ontzettend handig. Dus waarom zouden we er niet eentje bijnemen? Dat dacht de Nieuw-Zeelandse designer Dani Clode, die onlangs zo’n extra 3D-geprinte duim presenteerde, in combinatie met een bandje om de pols met twee servomotoren.

De scharnierende duim is als een soort handschoentje aan te trekken. Hij zit een stukje onder de pink en is met kabeltjes aan de servomotoren gekoppeld. Die trekken op commando de draden aan om de duim te draaien of te buigen.
 

Nieuwe combinaties

Bijzonder is dat het commando wordt gegeven door de tenen, die op sensoren in de linker- en rechterschoen kunnen drukken. Hierbij is bijvoorbeeld drukken in de linkerschoen het signaal voor draaien. Dat signaal gaat vervolgens via bluetooth naar een van de motoren.

Volgens Clode sluit de voetbesturing aan bij wat we al doen. ‘We combineren handen en voeten als we autorijden, pianospelen of achter de naaimachine zitten. Met een derde duim voeg je nieuwe voet-handcombinaties toe.


Toevoegen in plaats van vervangen

Hoewel een derde duim op diverse manieren van pas kan komen (zoals het meenemen van meer wijn- en bierglazen), heeft Clode geen serieuze plannen om er een industrieel product van te maken. De designer wil met haar derde duim vooral wijzen op nieuwe mogelijkheden. ‘Het woord prothese betekent oorspronkelijk ‘toevoegen’ en niet ‘vervangen’. Mijn project is hierdoor geïnspireerd.’
 


 

Tekst: Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.