Een draagbare patiëntenmonitor van Philips is dinsdag in de prijzen gevallen bij de DesignEuropa Awards. Het apparaat maakt het eenvoudig om de toestand van patiënten te blijven volgens terwijl ze worden vervoerd.

Zeker in spoedeisende gevallen moeten ziekenhuispatiënten nogal eens worden verplaatst. De monitors waarop artsen vitale functies kunnen aflezen, moeten dan worden afgekoppeld om elders weer te worden aangesloten. Dat kan riskant zijn: op een mogelijk cruciaal momenten missen artsen dan wellicht belangrijke data over bijvoorbeeld hartslag of bloeddruk.  

De IntelliVue X3 biedt daar uitkomst. Die is voorzien van een accu en kan zonder problemen worden losgekoppeld van de bedmonitor. 


Geen snoeren en kabels

'Via een smartphone-achtig scherm kunnen artsen en verpleegkundigen aangeven welke vitale functies ze willen volgen', zegt Joost Bekkers, hoofd van de afdeling Trademark & Design bij Philips. 'Gehannes met snoeren en kabels is niet meer nodig. Zorgverleners kunnen daardoor betere en snellere zorg verlenen.'

De draagbare moniotor wordt al enkele jaren gebruikt in verschillende ziekenhuizen, zegt Bekkers. Als gevolg van de coronapandemie liet de prijsuitreiking echter lang op zich wachten. De jury lette voornamelijk op stijl, functionaliteit en het innovatieve karajter van het ontwerp. 


Intellectueel eigendom

De DesignEuropa Awards 2021 zijn een initiatief van het Bureau voor intellectueel eigendom van de Europese Unie (EUIPO), in samenwerking met onder meer het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Bedoeling is om bijzondere ontwerpen waarvan het intellectuele eigendom Europees is geregistreerd in de schijnwerpers te zetten.
 


Industrie

De Intellivue van Philips werd onderscheiden in categorie 'Industrie'. In de andere categorie, die voor kleine bedrijven, ging de prijs naar de Italiaanse makers van de Relio² , een professionele lamp die zonlicht nabootst en kleuren helderder doet uitkomen.

De prijsuitreiking vond plaats in het Evoluon in Eindhoven en viel samen met de Dutch Design Week (16 - 24 oktober). De winnaars kregen een trofee.


Foto: Philips

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.