Voor blinden of slechtzienden is koken een riskante bezigheid. Boey Wang ontwierp keukenspullen die uitkomst bieden. Het leverde de Chinees-Eindhovense designer woensdag de prestigieuze Dyson Award op.  

Wang ging bij zijn ontwerp uit van aanraking. Hij kwam op het idee toen een visueel gehandicapte vriendin hem eens thuis uitnodigde voor het diner. 'Ik realiseerde me ineens dat de keuken gevaarlijk terrein is voor wie niet goed kan zien. Er liggen messen, er is vuur, er zijn kokende vloeistoffen. Dat vraagt om een totaal andere benadering.'
 


Haptische informatie

In Wangs ontwerp staat het voelen centraal. Hij richtte zich op drie hoofdprocessen in de keuken: meten, snijden en koken. 

Zo ontwierp hij een maatbeker met op specifieke plekken een gat. Door het plaatsen van een of meer vingers op die gaten, kan de gebruiker exact bepalen hoeveel vloeistof de beker bevat. 


Snijplank met groef

Daarnaast maakte Wang een houten snijplank met een eromheen een brede groef. Gesneden groente kan daarin makkelijk opzij worden geschoven.

Daarnaast bevat de plank aan de onderzijde een uitsparing waarin het mes veilig kan worden opgeborgen. 

Het mes zelf is kort en compact. Dat maakt het mogelijk het dichtbij de vinger te houden, voor optimale controle. 

Daarnaast maakte Wang een pannendeksel van hout. De deksel past overal op, verwarmt slechts langzaam en is daardoor niet gevaarlijk om aan te raken, zoals bij glazen of stalen pannendeksels het geval kan zijn. 


Zelfstandigheid

Nederland telt ongeveer driehonderdduizend visueel gehandicapten. Zeker voor de 76.000 blinden kan de noodzaak om elke dag te moeten eten het doel van zelfstandigheid in de weg zitten.

'Het is nogal wat om elke dag iemand te vragen een maaltijd voor je te bereiden,' zegt de ontwerper.


Cartoons

Boey Wang (Eindhoven, 1990) studeerde recent af aan de Design Academy Eindhoven. Hij maakte eerder onder meer cartoons.

De keukenspullen, die hij de naam Haptics of Cooking heeft gegeven, bevinden zich inmiddels in de vroege productiefase. 'Ik verkoop ze nu zelf al op kleine schaal, maar vanaf oktober liggen ze echt in de winkel', zegt hij.


Dyson Award

De James Dyson Award wordt jaarlijks toegekend aan jonge ontwerpers die met de oplossing voor een probleem komen. Als winnaar van de Nederlandse competitie dingt Wang nu samen met 21 andere nationale winnaars mee naar de internationale James Dyson Award. Daarvan wordt de winnaar op 17 november bekendgemaakt.

Elke nationale winnaar wint 2200 euro. De winnaar van de internationale hoofdprijs krijgt 33.500 euro, plus 5500 euro voor zijn universiteit of academie.


Foto: Pierre Castignola

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.