Eureka

Deuren zijn een bron van besmetting, en dat telt vooral in ziekenhuizen. Het Engelse bedrijf Nonwovens Innovation and Research heeft daar wat op gevonden: desinfecterende duwplaten.

Uit onderzoek blijkt dat tot tachtig procent van infecties door handen wordt overgebracht. Een van de meest risicovolle plekken om een infectie op te lopen is het ziekenhuis. Daar staan altijd wel dispeners met alcoholgel, maar de eerste de beste deur die je opent kan alweer een besmettingsbron zijn. Daar heeft , wat op gevonden: desinfecterende duwplaten.

Vooral de duwplaten van deuren zijn een broeinest van bacteriën. Elke passant die de deur openduwt laat er zijn sporen na voor de volgende. Een persoon met vieze handen is al voldoende om een hele rits mensen na hem te besmetten.
 

De desinfectrende Surficeskin.


Het Engelse bedrijf Nonwovens Innovation and Research Institute Ltd, een spin-off van de University of Leeds, heeft nu een desinfecterende versie van die duwplaat gemaakt. De Surfaceskins zijn pads gevuld met alcoholgel die op de duwplaten kunnen worden aangebracht. Ze werken heel eenvoudig: als iemand tegen de pad duwt om de deur te openen, oefent hij daar druk mee uit. Die druk duwt een klein beetje alcoholgel door minuscule gaatjes in het oppervlak van de pad heen. De alcoholgel desinfecteert binnen enkele seconden de oppervlakte van de pad zodat deze weer schoon is voor de volgende gebruiker.

Surfaceskins zouden de hoeveelheid bacteriën tot wel negentig procent kunnen verminderen vergeleken met gewone duwplaten. De pads moeten na een week of duizend keer duwen vervangen worden.

Nonwovens Innovation and Research Institute Ltd verwerkte het principe van de Surfaceskins ook in deurklinken. Beide zijn naast ziekenhuizen breed toepasbaar in onder meer restaurants, bars, kantoren en cruise schepen.


 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.