Amazon komt in de Verenigde Staten met de Halo Band, een fitness-armband die, behalve de gebruikelijke lichaamsfuncties, ook het stemgeluid van de drager analyseert. Dat kan iets zeggen over diens gemoedstoestand: relaxed, gestrest of opgewonden.

De Amazon Halo-armband, die gisteren is gepresenteerd, meet natuurlijk de gebruikelijke zaken, zoals beweging, hartslag en temperatuur. Van dit soort wearables, draagbare kleine apparaatjes, zijn er al talloze op de markt (lees ook: ‘Met wearables op zoek naar Covid-19’). 

Maar opvallend is de functie die Amazon toevoegt, en die het bedrijf Tone noemt. Het nieuwe armbandje heeft twee microfoons aan boord die het stemgeluid van de gebruiker op bepaalde momenten gedurende de dag opnemen. Software en kunstmatige intelligentie van Amazon analyseren deze geluidsfragmenten op toonhoogte, intensiteit, tempo en ritme. Het armbandje neemt alleen het stemgeluid van de gebruiker op; dat kan het onderscheiden van de stemmen van anderen.

Door deze steekproeven gedurende de dag te vergelijken met een eerder opgenomen - en neutraal uitgesproken - (baseline-)geluidsfragment, kan de Tone-functie de gebruiker vertellen hoe hij in zijn vel zit. Zo kan die leren van bepaalde interacties met mensen. 
 

Gestresst van een vergadering

De analyse door de armband kan bijvoorbeeld laten zien dat iemand gestrest raakt van een lastige vergadering voor werk en dat dit leidt tot een minder positieve houding ten opzichte van familieleden. Dat lijkt voor de hand liggend, maar Amazon gelooft (blogpost) dat Tone de gebruiker kan helpen patronen te herkennen in zijn gedrag, waarna die bewust aan de slag kan gaan om dingen te verbeteren.

Behalve de willekeurige steekproeven die de Halo Band neemt gedurende een dag, kan de gebruiker er ook zelf voor kiezen om tijdens een bepaald gesprek het stemgeluid op te laten nemen en analyseren. Ook kan de gebruiker het hele systeem uitzetten. Om de privacy te bewaken, gaan geluidsfragmenten nooit naar de cloud; geluidsfragmenten worden lokaal, op de telefoon, geanalyseerd.
 

Voorbeeld van een scherm in de functie Tone.


Lichaamsvet

Een tweede opvallende functie van Amazon Halo is dat hij ook het lichaamsvetpercentage kan meten en bijhouden over tijd; ideaal voor sporters of mensen die aan hun gewicht willen werken. Het bedrijf heeft hiervoor een vernuftige techniek ontwikkeld die, zo beweert het, betrouwbaardere resultaten geeft dan de ‘slimme weegschalen’ die sommige consumenten thuis al hebben.

De gebruiker kleedt zich hiervoor uit tot op het ondergoed en maakt een reeks foto’s van zijn of haar lichaam, vanuit verschillende hoeken. De software maakt van die beelden een driedimensionaal model van het lichaam, zo lezen we in een andere blogpost van Amazon en leidt daaruit het vetgehalte af.

Dit 3D-model van het lichaam wordt tot op detailniveau geanalyseerd door een deep neural network van Amazon. ‘Doel is om het verband te begrijpen tussen de beelden van een persoon en de fysieke eigenschappen van zijn of haar lichaam, inclusief de lichaamsvorm en de verdeling van vet en spieren.’ De software neemt niet op een directe manier lichaamsvet waar, maar ‘analyseert de details van regio's van het lichaam die bekend staan als hotspots (die zijn bij mannen anders dan bij vrouwen) voor het meten van lichaamsvet, zoals de romp, de dijen en het midden van de rug.’
 

Nakie

Op de foto’s die een gebruiker van zichzelf maakt, staat hij praktisch in zijn nakie. Die beelden moeten dus goed afgeschermd zijn van andere mensen. Amazon zegt dat het de privacy goed heeft geregeld. Na de analyse van het 3D-model van het lichaam worden alle foto’s gewist van de cloud. Dan staan ze alleen nog maar op de telefoon van de gebruiker, die ze naar believen natuurlijk kan delen met een vriend of een personal trainer. Alle data die van een naar de cloud gaat, is versleuteld.
 

Gezonder leven

Het idee is dat een gebruiker met behulp van Amazon Halo (persbericht) probeert om gezonder te gaan leven. De lichamelijke fitheid volgt daarbij uit cijfers over hoeveel iemand beweegt op een dag (een uur lang zitten geeft puntenaftrek), de hartslag, en hoe goed-ie slaapt. Maar ook de mentale gesteldheid komt nu aan bod, met behulp van objectieve informatie over iemands stemgeluid.

Daarmee is Amazon Halo uiteindelijk meer dan alleen het armbandje en een app. Halo is een lidmaatschap, dat 4 dollar per maand kost om toegang te krijgen tot alle functies en soorten analyses. Als veel mensen hiervan gebruik gaan maken, dan heeft Amazon weer een volgende melkkoe gevonden voor zijn toch al niet onaardige cashflow. Het is nog even afwachten wanneer de Amazon Halo naar Nederland komt.

Close-up van de binnenkant van de Halo Band. Te zien zijn de sensoren die vitale lichaamsfuncties meten.Beelden Amazon

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.