Er zijn pakweg één miljard auto’s op de wereld en bijna al die voertuigen rijden op fossiele brandstoffen. Dat moet anders, dacht de Londense architectuur- en designstudio Heatherwick.

Het bedrijf kreeg de opdracht om een volledig elektrische en zelfrijdende auto te ontwerpen voor IM Motors, een merk van het Chinese autobedrijf SAIC Motor. Dat was slechts het begin.

‘We wilden niet alleen een auto ontwerpen die het milieu spaart door geen CO2 uit te stoten’, vertelt ontwerper Thomas Heatherwick, ‘maar ook een auto die actief iets goeds doet.’


Actieve luchtzuivering

Airo, zo heet de auto, zuivert actief de lucht om zich heen. In de auto is een high-efficiency particulate air (HEPA)-systeem geplaatst. Dit systeem filtert 99,5 procent van de deeltjes uit de lucht zoals pollen, stof, bacteriën, virussen en aerosolen. HEPA-filters worden ook gebruikt in vliegtuigen, ziekenhuizen en bij fabricage van chips.
 


Ruimteprobleem

Daarnaast wilde Heatherwick het ruimteprobleem dat auto’s veroorzaken oplossen, ze staan namelijk gemiddeld 90 procent van de tijd ergens geparkeerd.

Daarom is Airo ontworpen als een multifunctionele ruimte. De draaibare stoelen en opklaptafel maken de auto geschikt voor een dinertje. Een uitschuifbaar scherm maakt het mogelijk om er films te kijken of games te spelen.

Net zo eenvoudig kunnen de stoelen volledig naar achteren kantelen tot een tweepersoonsbed. Het glazen dak kan ondoorzichtig worden gemaakt voor privacy.

De Airo gaat naar verwachting in productie in 2023.

 

Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Heatherwick Studio

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.