Eureka

De SolSouce Sport laat je koken en barbecueën met behulp van geconcentreerd zonlicht.

Enkele jaren geleden begon de Amerikaanse dr. Catlin Powers met de ont­wikkeling van een duurzame kook­methode voor nomaden in de Himalaya, die nauwelijks toegang hebben tot energievoorzieningen. Powers ontwikkelde een ­manier om zonlicht te concentreren en zo een pan met eten te verwarmen.

Vervolgens richtte ze het bedrijf One Earth ­Designs op en 54 prototypes later was de SolSource Sport geboren. De SolSource Sport is veel lichter en compacter dan eerdere uitvoeringen en is makkelijk mee te nemen. Dit maakt ­koken en barbecueën mogelijk op plekken waar open vuur verboden is.


Reflecterende schaal

De SolSource Sport weegt ongeveer 4,5 kg en past gedemonteerd in ­onderdelen in een weekendtas. Het ­opbouwen en kookklaar maken duurt nog geen vijf minuten.

Het kook­apparaat is opgebouwd uit aparte schaaldelen die aan het frame zijn te bevestigen. Samen vormen de schaal­delen een reflecterende schaal met een diameter van 80 cm.
De vorm van de schaal concentreert de zonnestralen in één punt, waardoor het equivalent van 1000 W aan kook­vermogen wordt opgewekt.

Op dit punt, in het midden van de schaal, is een kookplaatje bevestigd. Binnen enkele ­seconden bereikt het kookplaatje al de maximumtemperatuur van 200 °C. Het plaatje is geschikt om met verschillende soorten pannen onder meer te stomen, grillen, bakken of koken.

Close-up van de SolSource Sport.

One Earth Designs haalde via crowd­funding binnen vier uur al het beoogde startbedrag op om de SolSource Sport in productie te kunnen nemen.

Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.