Productontwerp

Dakdragers op de auto zijn handig om grote objecten te vervoeren. Maar ze staan wel erg in de weg als je ze niet gebruikt. Dat geldt niet voor dit nieuwe model.


Het bevestigen van een dakdrager is vaak een heel gedoe. Veel automobilisten kiezen er dan ook voor zo’n ding te laten zitten, ook als ze hem niet gebruiken. Maar vanwege de verhoogde luchtweerstand neemt dan het brandstofverbruik flink toe. 

Het Amerikaanse Auto­Mount heeft nu een dakdrager ontwikkeld die eenvoudig op elke auto kan worden gemonteerd. Ook het demonteren is een fluitje van een cent: binnen twintig seconden zou het gepiept zijn. Magneten

Het plaatsen gaat door de dakdrager open te vouwen en uit te schuiven. Aan het ene uiteinde zitten twee sterke magneten en een zacht wieltje. Hiermee is de dakdrager vanaf de zijkant over het autodak te rollen en zo op de juiste positie te brengen.

De magneten verankeren zich dan op het dak. Het andere uiteinde is vervolgens in te schuiven en met twee haken vast onder de deur­opening te klemmen. De dichte deur houdt de dakdrager op z’n plek en voorkomt diefstal.


Zwaardere objecten

De Knotix-dakdragers blijven gegarandeerd zitten tot bij snelheden van tweehonderd kilometer per uur en kunnen een maximaal gewicht dragen van 150 kilogram. Dat maakt ze geschikt om ook zwaardere objecten zoals bouwmaterialen te vervoeren.

De dakdragers zijn voor bevestiging op alle mogelijke automodellen uitschuifbaar tot 127 centimeter en voor opslag opvouwbaar tot minder dan zestig centimenter.


Tekst: Paul Schilperoord
Bbeeld: AutoMount

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.