Eureka

Ongelukken met drones komen meestal door technische problemen, ­zoals het uitvallen van de besturing, waardoor ze uit de lucht kunnen vallen. Een nieuw drone-ontwerp maakt dat onmogelijk. Als de besturing wegvalt, zweeft de Plimp van het Amerikaanse bedrijf Egan Airships langzaam terug naar de aarde.

Het ontwerp combineert een aantal ­eigenschappen van het vliegtuig, de helikopter en de blimp: een ­luchtschip zonder skelet. Het prototype is met afmetingen van 2,4 bij 2,7 bij 8,5 m een flinke slag groter dan de gemiddelde drone. Dat komt vooral door het ballonvormige lichaam dat onder druk is gevuld met heliumgas. Dit levert een deel van de opwaartse kracht om de Plimp verticaal te laten opstijgen en landen.
 

Draaiende vleugels

De verstevigde kiel aan de ­onderzijde van de ballon is voorzien van twee verdraaibare vleugels met rotors en een apart staartstuk. De rotors zijn vast met de vleugels verbonden. ­Tijdens het opstijgen, landen of in de lucht stil­hangen, draaien de vleugels naar achteren zodat de rotors horizontaal komen te staan. Om weg te vliegen, draaien de vleugels voorwaarts zodat de rotors voor de aandrijving zorgen.

De Plimp kan een maximumsnelheid behalen van bijna 65 km/h. Het bereik is ruim 30 km. Zijn de batterijen leeg of valt de aandrijving uit, dan zweeft de Plimp dankzij de heliumballon en de vleugels met een daalsnelheid van zo’n 14,5 km/h ­terug naar de aarde. Dit verkleint het risico dat drone en lading zwaar beschadigd raken.
 

Luchtfotografie

Bijkomend voordeel van de grote helium­ballon is dat de Plimp bij goed weer voor de bestuurder en andere vliegtuigen zichtbaar is tot op een afstand van bijna 5 km. De Plimp is uit te rusten met allerlei soorten camera’s, sensoren en communicatieapparatuur voor bijvoorbeeld inspectiewerkzaamheden in de landbouw en industrie, luchtfotografie of bewaking. Voor de toekomst denken de makers bij Egan Airships aan grotere uitvoeringen voor vracht- en personenvervoer.

Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.