De grasmaairobot is rede­lijk ingeburgerd, maar tuinieren is verder nog echt mensenwerk. De Belgische startup Evee wil daar verandering in brengen met de Willow X.


Evee introduceerde eerder al de Willow, een rijdende robot die kan grasmaaien, bladeren opruimen of het huis bewaken. Willow vindt zijn weg met hulp van een digitale kaart van de tuin, camera’s en sensoren om obstakels te detecteren.

Eigenaren kunnen Willow zelf programmeren en repetitieve taken aanleren. Willow X, waarvan nu een eerste prototype is gebouwd, is de volgende stap in deze ontwikkeling.
 


Uitschuifbare armen voor allerlei tuinklusjes

Net als Willow heeft Willow X twee aangedreven wielen en een derde stabilisatiewiel. Het basisplatform is uitgebreid met twee uitschuifbare, multi­functionele robotarmen met grijp­handen.

Het idee is dat de robot hiermee allerlei klusjes rondom het huis en in de tuin kan uit­voeren. Denk daarbij aan groente uit de moestuin oogsten, onkruid tussen tegels vandaan trekken en rommel oppakken. Om dit te vervoeren heeft de robot een container onder een deksel.


Zelfstandig

Daarnaast is het idee dat Willow X allerlei hulpapparaten zelfstandig uit een speciale kast kan halen en bedienen, zoals een stofzuiger of een grasmaaier. Als de batterij leeg raakt of wanneer de robot via een sensor regen detecteert, gaat hij terug naar zijn schuilplaats met oplaadstation.

Willow X krijgt een 4K-camera en kunst­matige intelligentie. Eigenaren kunnen de robot straks zelf gaan programmeren en via een Evee-leerplatform taken verder perfectioneren.


Vanaf eind 2024 in productie

Evee wil de Willow X eind 2024 in productie nemen. Het basismodel gaat 4200 euro kosten. Deze heeft een batterij met een gebruiksduur van zes uur en kan hellingen van maximaal 25 graden oprijden.

De Pro-versie van 4900 euro krijgt een grotere batterij die het twee uur langer volhoudt. Ook kan de Willow X Pro hellingen tot 35 graden nemen.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Evee

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.