Robots kunnen de efficiëntie op de bouwplaats flink vergroten. SitePrint doet dat door bouwmarkeringen geautomatiseerd uit te zetten op ­verschillende ondergronden. 


Het Amerikaanse technologiebedrijf HP ontwikkelde SitePrint om direct vanaf de digitale bouwtekeningen met grote precisie markeringen op de ondergrond te printen.

Deze markeringen zijn essentieel om bouwprocessen soepel en gestructureerd te laten verlopen. Ze geven bijvoorbeeld precies aan waar installaties moeten komen te staan. Het handmatig uitzetten daarvan is tijdrovend en geeft risico op fouten die doorwerken in het bouwproces.


Robot voor op de bouwplaats

SitePrint is speciaal ontwikkeld voor gebruik op de bouwplaats. De robot kan daarom goed werken op ruwe, onafgewerkte oppervlakken die niet helemaal schoon zijn en waar nog kleine objecten zoals schroeven of spijkers rondslingeren.

Met zijn grote wielen kan de robot probleemloos over kleine objecten tot twee centimeter hoogte heenrijden. Grotere objecten, evenals afgronden, worden ontweken via sensor­detectie: SitePrint werkt gewoon om deze obstakels heen.Digitale tachymeter

SitePrint werkt op de bouwplaats met een digitale tachymeter als basisstation en een tablet om de robot mee te bedienen. De allerlaatste versies van de digitale bouwtekeningen worden geladen vanuit de cloud.

De robot kan vervolgens heel precies met verschillende kleuren alle mogelijke markeringen uitzetten en ook tekst­instructies op de grond printen. SitePrint werkt op oppervlakken van uiteenlopende materialen, waaronder beton, hout en vinyl.


Uitvoerig getest

De robot is uitvoerig getest in meer dan tachtig projecten wereldwijd, van woningbouw en ziekenhuizen tot vliegvelden. Na de introductie op de Amerikaanse markt dit najaar is de SitePrint vanaf 2023 in meer landen te koop.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: HP

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.