Eureka

Er is geen gebrek aan scooters waarvan een trolley of reiskoffer is te maken. Ook zijn er exemplaren die na opvouwen passen in een grote schoudertas. Het Hongkongse GoTube komt nu met een elektrische opvouwscooter die past in een draagkoker. Wie de koker om de schouder hangt, lijkt een architect aan de wandel.

Het ontwerp blinkt uit in minimalisme. Opgevouwen is de scooter in essentie een cilinder op wieltjes met een uitsparing voor het – uitklapbare – voorfront. Het front herbergt op zijn beurt een uitschuifbaar stuur. Door het front naar buiten te draaien en het stuur uit trekken, krijg je een soort step. De gebruiker kan vervolgens in de uitsparing gaan staan en vaart maken.  

De GoTube in zijn koker.

Heel stabiel en schokvrij lijkt de GoTube niet. Vraag is ook of de wieltjes met een diameter van pakweg 9 cm gaten in het wegdek aankunnen. Maar de ontwerpers benadrukken dat de schokdempers voorkomen dat hobbels en drempels de bestuurder een optater verkopen.

Voor het dragen van het vehikel is geen wekelijks bezoek aan de sportschool nodig: de 77 cm lange draagkoker weegt met scooter circa 5,8 kg. Daar staat tegenover dat de capaciteiten van de scooter beperkt zijn. Het motorvermogen is 120 watt, de topsnelheid bedraagt 16 km per uur en de actieradius is 12 km.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.