Eureka

Het gaat niet goed met de bijen. Een diervriendelijker korf biedt wellicht uitkomst. 

Bijenpopulaties hebben al jaren zwaar te lijden van onder meer bestrijdingsmiddelen, parasieten en de gevolgen van klimaatverandering. De oplossing ligt deels bij de politiek, vooral in landen als Nederland waar landbouwgif op grote schaal wordt gebruikt.

Maar gewone burgers zijn niet helemaal machteloos. Veel bloemen in de tuin en het plaatsen van een bijenhotel of bijenkast, kunnen helpen. Ook de honingproductie kan diervriendelijker.

Vader en zoon Stuart en Cedar Anderson uit Australië houden bijen en maken zelf honing. De manier waarop een imker dat doet, is sinds de negentiende eeuw weinig veranderd. In een bijenkast hangen honingramen waarop de bijen met was honingraten bouwen. Deze vullen ze met honing en sluiten ze vervolgens af.

Wanneer de imker de honing gaat oogsten moet hij de ramen stuk voor stuk uit de kast halen om de honingraten eraf te snijden. De honingraten snijdt hij vervolgens open, daarna slingert of perst hij de honing eruit. Nadat de honingramen zijn schoongemaakt plaatst de imker ze weer terug in de kast.


Onbedoeld doodgedrukt

Het zat Cedar Anderson dwars hoeveel bijen er tijdens dit proces onbedoeld worden doodgedrukt. Samen met zijn vader bedacht hij daarom de Flow Hive. Een bijenkast waarbij honing op een eenvoudige manier kan worden geoogst, zonder het huis van de bijen open te breken.

Binnen in de Flow Hive zit een aantal Flow Frames. Deze bestaan uit deels voorgevormde honinggraatcellen, waardoor er openingen in zitten. De bijen sluiten die openingen af met bijenwas. Ze vullen de honingraatcellen met honing en sluiten ze daarna af.


Honing oogsten

Het oogsten van de honing is simpel: boven in elk Flow Frame wordt een sleutel geplaatst en omgedraaid. Daardoor bewegen de deels voorgevormde honingraten ten opzichte van elkaar, de bijenwas breekt en de honing kan via de openingen wegvloeien. De honing stroomt naar beneden en kan via een kraantje aan de voorkant van de bijenkast worden afgetapt.

Als de bijen na en paar uur merken dat de honingraten leeg zijn, knagen ze de beschermlaag eraf. Ze repareren de cellen om ze vervolgens opnieuw te vullen.

Stuart en Cedar Anderson introduceerden onlangs een verbeterde van hun Flow Hive: de Flow Hive 2. Deze is helemaal opgebouwd uit houten delen die met  laserstralen op maat zijn gemaakt en als een puzzel in elkaar vallen. De kast heeft verstelbare ventilatieopeningen om in elk jaargetijde voor de bijen de optimale omstandigheden te creëren.


Tekst: Paul Schilperoord

Foto: Flow Hive

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.