Eureka

Frequente reizigers kiezen er op een korte trip al snel voor om uitsluitend handbagage mee te nemen. Wachten bij de incheckbalie en de bagageband is nu eenmaal geen pretje. Om nog maar te zwijgen over de grote hoeveelheden bagagestukken die dagelijks zoekraken. Het Amerikaanse bedrijf One Bag Tag introduceert een digitaal bagagelabel dat inchecken versnelt en het mogelijk maakt om een bagagestuk continu te volgen.

Het idee van een digitaal bagagelabel is bij verschillende luchtvaartmaatschappijen en kofferfabrikanten in ontwikkeling. Geen gedoe meer met plaklabels die kunnen scheuren en bonnetjes die kwijt kunnen raken. De reiziger kan zijn koffer thuis inchecken en hoeft deze op de luchthaven alleen maar af te geven. De One Bag Tag heeft een ingebouwde weegsensor om voor het inchecken nog even het gewicht te controleren. Via een applicatie op de smartphone of smartwatch kan de reiziger zijn koffer vervolgens nauwgezet volgen.

Het bagagelabel van hard plastic werkt met de systemen Bluetooth, GPS en RFID. Het GPS-systeem is gekoppeld aan een SIM-kaart en werkt zo altijd en overal, onafhankelijk van een wifi-verbinding, om de locatie van de koffer door te geven. Het RFID-systeem wordt gekoppeld aan de systemen op de luchthaven en geeft een melding wanneer de koffer door security gaat, in het vliegtuig wordt geladen en richting bagageband gaat. De locatie op de bagageband is precies te bepalen via Bluetooth.
 


Gaat er onverhoopt toch iets mis en raakt de koffer zoek, dan is een beschrijving makkelijk door te geven aan het luchthavenpersoneel. In de applicatie kan namelijk een foto van de koffer met specificaties en een beschrijving van de inhoud worden opgeslagen.

Het is vooralsnog onbekend wanneer de One Bag Tag op de markt komt en voor welke prijs.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.