Het Hongkongse bedrijf TinyScope ontwikkelde een digitale telescoop voor hobbyisten. De Dwarf II is niet alleen geschikt voor sterrenkijken, maar ook voor natuurfotografie.

Wat is er nog mooier dan op een warme zomer­avond, ver van de bewoonde wereld naar een heldere sterrenhemel kijken? Van een stuk dichterbij naar die sterren kijken, zegt TinyScope.

Het Hongkongse bedrijf ontwikkelde een nieuw soort digitale telescoop ter grootte van een verre­kijker die ook foto- en video-opnamen maakt. 


Telescoop en camera ineen

De Dwarf II lijkt een kruising van een telescoop en een camera. Het apparaat is namelijk ook geschikt voor natuurfotografie. Het instrument is uitgerust met een telelens en een groothoekcamera met een resolutie van duizend megapixels per foto. Ter vergelijking, de camera van de Samsung Galaxy S22 beschikt over vijftig megapixels.Bedienen via smartphone

Slechts 20 procent van de gebruikers van de Dwarf II maakt er natuurfoto’s mee, meldt TinyScope. De meesten geven namelijk de voorkeur aan sterrenkijken. Daar is de telescoop ook aardig voor uitgerust.

De lens van de Dwarf II heeft een brandpunts­afstand van 673 millimeter, vergelijkbaar met de telelens waarover professionele sportfotografen beschikken. De gebruiker kan de telescoop draadloos bedienen vanaf een smartphone.

Wat de Dwarf II werkelijk onderscheidt van een normale camera is de trackfunctie, die het doelobject in beeld houdt. Dat is onmisbaar bij het sterrenkijken: zowel de sterren als de maan verdwijnen namelijk zo uit beeld. De telescoop komt met een bijgeleverde driepoot en kost 350 euro.


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: TinyScope

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.