Koken gaat niet iedereen even goed af. In sommige handen kan zelfs een eenvoudig recept resulteren in een aangebrand drama. Maar wat als een chef-kok meekijkt en je corrigeert als je iets verkeerd doet?

Iedere avond zo’n professional inhuren is natuurlijk wat prijzig, maar voor een eenmalige uitgave van 649 dollar (ongeveer 535 euro) heb je het digitale equivalent: de Cooksy.

De Cooksy van de Amerikaanse Cooksy Corporation is een digitale hulpkok die het hele kookproces aan de hand van een recept begeleidt en waarschuwt als je iets verkeerd doet. Dit werkt met een camerasysteem dat je op de afzuigkap boven de kookplaat bevestigt.


Camera en sensoren

In deze unit van 10 x 10 x 4 cm zit een optische camera van vijf megapixels en een warmtebeeldcamera van 32 x 24 pixels. Terwijl je het recept stapsgewijs volgt op de bijbehorende app, detecteert Cooksy of je de juiste ingrediënten op het juiste moment toevoegt en volgens de voorgeschreven temperatuur en tijd bakt of kookt.


Duizenden metingen per seconde

Cooksy neemt hiervoor met de warmtebeeldcamera per seconde duizenden metingen van over de totale oppervlakte van de pan.

De data inclusief de videobeelden worden tijdelijk opgeslagen op de hardware van de unit en in de cloud verwerkt via kunstmatige intelligentie. Zo kan het systeem bijvoorbeeld tijdig waarschuwen als je uien dreigen aan te branden.


Bibliotheek aan recepten

In de app staat een hele bibliotheek aan recepten, die je zelf kunt personaliseren, en video’s met stap-voor-stap-instructies.

Cooksy komt in de loop van dit jaar op de markt. Naast de basisversie is er ook een Cooksy PRO met betere camera’s en meer opslagcapaciteit, bedoeld voor professionele koks die hun vaardigheden verder willen ontwikkelen.

Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Cooksy

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.