Beeldbuis

Mensen die zeggen dat de robots onze baantjes komen jatten, hebben gelijk. Nu zijn de stuntmensen aan de beurt. De stúntmensen! Als er één baantje was dat veilig voor de robots zou moeten zijn …

Dat wil zeggen: eigenlijk leent het stuntmanvak zich juist uitstekend voor robotisering. Althans, in de zin dat robots de gevaarlijke baantjes van mensen overnemen omdat robots vervangbaar zijn.

Desondanks is het bovenstaande filmpje onverwacht en indrukwekkend. Aan robots kleeft toch het vooroordeel dat ze onhandig en houterig bewegen (of is ‘metalig’ hier een beter woord?). Niet dat ze, gelanceerd door een katapult, een vierdubbele salto maken om aan het einde van de gracieuze boog een sierlijke supermanpose aan te nemen en veilig in een net te landen.
 

Animatronics

Het filmpje laat de de indrukwekkende vorderingen zien van Disney. Dat bedrijf is al een tijdje bezig met het maken van stuntrobots. In de Disney-attractieparken brengen zogeheten animatronics al jaren personages uit de films ‘tot leven’. In het begin waren dat simpele pneumatische en hydraulische systemen, maar in de loop der jaren zijn ze in toenemende mate geëlektrificeerd en gerobotiseerd.
 


Het probleem was dat de Disney-personages (bij het imperium horen tegenwoordig ook Marvel-superhelden als Iron Man, The Hulk en Dr. Strange, en het volledige Star Wars-universum) nogal dynamisch zijn en robots zijn dat meestal niet. Daarom besloot Disney een researchexperiment te starten, dat Stickman werd gedoopt:
 


'I'll be somersaulting' 

Stickman resulteerde uiteindelijk in de vrij overtuigend ogend saltomakers van het bovenstaande filmpje. Het grappige is dat de robots eigenlijk nog steeds vrij typische robotbewegingen maken, maar omdat ze in een boog vliegen, ziet het er fantastisch soepel uit.

Het zal nog wel even duren voordat stuntmensen inderdaad zonder werk komen te zitten. De robots kunnen nog niet lopen; dat blijft toch de heilige graal van het robotonderzoek.

Tegelijkertijd moet je er niet aan denken dat een Terminator-achtig scenario - een boosaardige, zelfbewuste robot die het niet goed met ons voor heeft - ooit het Disneyonderzoek eh… downloadt. Want wat is er erger dan een onstuitbare gevechtsrobot? Een acrobatische onstuitbare gevechtsrobot!

Meer weten? Zie dit lezenwaardige artikel op Tech Crunch.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.