Veel mensen halen talloze keren per dag hun smartphone tevoorschijn om inkomende berichten te bekijken. En vaak zit die dan net in een diepe binnenzak van een winterjas of onderin een volle tas.

Een onderzoeksteam aan de Canadese University of Waterloo bedacht een manier om snel berichten te kunnen zien zonder je smartphone tevoorschijn te halen. Niet door kleding slim te maken met geïntegreerdeelektronica, maar door slim om te gaan met gewone kleding.


Felle led's

De PocketView is een prototype van een apparaatje voorzien van een aantal felle led’s die door kleding heen kunnen schijnen, bijvoorbeeld vanuit een broekzak.

De led’s vormen samen een display met een lage resolutie om iconen, letters of cijfers mee weer te geven. Het apparaatje kan via Bluetooth worden verbonden met een smartphone.

Het idee is dat het display op een simpele manier boodschappen doorgeeft, zoals een icoon van een inkomende e-mail. Of met pijlen aanwijzingen geeft vanuit het gps-navigatiesysteem op de smartphone.Twee keer tikken

Wanneer de notificatie is gezien, is het display uit te schakelen door er twee keer op te tikken. Door steeds opnieuw een keer te tikken kan de drager een reeks aan basisinformatie opvragen, zoals de tijd, een icoon van de weersomstandigheden of fitnessstatistieken.

Volgens de onderzoekers kan PocketView door diverse stoffen, waaronder dik katoen en polyester, en verschillende kledingsoorten heen schijnen. Daarbij hielden ze rekening met waar en hoe mensen volgens hun onderzoek doorgaans hun smartphone en andere objecten meenemen.

De vraag is wel of het concept niet wordt ingehaald door oprukkende smartwatches, smartbrillen met beeldprojectie en smart textiles. 


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: UWaterloo

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.