Eureka

Autodeuren die vanzelf op slot gaan als je wegloopt, zijn er al jaren. Nu is er ook een fietsslot waarbij je zomaar kunt weglopen: de Bisecu.

De Bisecu is een flinke hockeypuck op de voorvork van het fietswiel, ter hoogte van de naaf. Het slot is gekoppeld aan je telefoon en blokkeert het voorwiel automatisch met een pin.
 

Codeknop

Het systeem bestaat uit een rond plaatje om de as van het voorwiel en een dikke schijf die op de voorvork moet worden bevestigd, pal tegenover het plaatje. De pin schiet vanuit de schijf in het plaatje als het signaal tussen telefoon en slot onder een bepaalde drempelwaarde komt én de fiets stilstaat.

Het laatste criterium voorkomt dat de pin het voorwiel vastzet als de mobiel van de gebruiker leegraakt tijdens het fietsen. Het slot meet hiervoor voortdurend de snelheid en versnelling; gegevens die naderhand ook te bekijken zijn via de mobiel.

De batterij van het slot zou zo’n zes maanden meegaan. Mocht die, of de telefoonbatterij, onverhoopt leeg raken, dan is het slot te ontgrendelen via een codeknop in de schijf.
 

Te koppelen aan kabel

De Bisecu is volgens de gelijknamige Zuid-Koreaanse start-up niet gemakkelijk open te breken, maar voor de zekerheid is er ook een mogelijkheid om het slot te koppelen aan een kabel.

Het slot komt in maart 2018 op de markt en kost 89 dollar.  
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.