Eureka

Nooit meer een fietssleutel kwijtraken, dat is de droom van Zweedse ontwerper Marcus Kjellsson. Met O-lock ontwierp hij een elegant, digitaal fietsslot voor privégebruik.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Alhoewel digitale sloten steeds vaker op de markt verschijnen, zijn ze zelden zo elegant als O-lock, het fietsslot van ontwerper Marcus Kjellson. Het slot bestaat uit één gebogen stalen pijp waar de elektronica en een batterij inzitten.

‘Dat was ook gelijk de uitdaging’, vertelt Kjellson die twee jaar geleden nog onervaren aan het proces begon. ‘Krijg al die elektronica maar eens in die stalen pijp. Bovendien ontbrak het ons in eerste instantie aan hulp van de juiste fabriek.’


Fietsslot met Bluetooth

Nadat het project de nodige vertraging had opgelopen is O-lock inmiddels aangesloten bij een van de grotere fietsslotfabrieken wereldwijd. Het slot is naar verwachting vanaf maart leverbaar. 

Het slot opent met een app via Bluetooth­verbinding; de fiets op slot zetten moet de gebruiker handmatig doen. ‘Dat is een vereiste van verzekeringsmaatschappijen in Scandinavië, om te voorkomen dat het slot tijdens het fietsen door een appfout opeens sluit.’ 


Oplaadbare batterij

Om ruimte te besparen koos Kjellson voor een usb-oplaad­bare batterij die een jaar meegaat. Daarnaast kan de elektronica van het slot – in open stand – met één schroef worden verwijderd wanneer deze aan vervanging toe is.

Ook heeft het slot tracking en heeft de app een sleuteldeelfunctie, waarmee elektronisch de sleutel te sturen is naar een ander die de fiets wil gebruiken. 


Duur ringslot

Al die functies maken het slot wel flink duurder dan andere ringsloten op de markt: 150 euro. Ringsloten hebben overigens überhaupt een vrij regionale markt, vertelt Kjellson, vooral Noord-Europa en Japan maken er gebruik van. 

‘Toen ik de Kickstarter­campagne lanceerde in de VS, reageerden men er verontwaardigd: met zo’n slot kun je een fiets toch gewoon optillen en meenemen? Ik heb ze toen eerst moeten uitleggen dat het slottype niet nieuw is, maar dat ik het digitaal had gemaakt.’


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: O-Lock

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.