Wat heeft Wubbo Ockels, astronaut en duurzaamheidsstrijder, achtergelaten voor de wereld? Daarover gaat het portret Ockels’ erfenis dat Daan van Alkemade van hem maakte. Vanavond komt de film op televisie, precies vijf jaar nadat Ockels overleed aan kanker.

De film portretteert Ockels als een eigenwijze, koppige en allerminst bescheiden persoon. Misschien zijn dat juist de eigenschappen die een astronaut nodig had om te worden geselecteerd voor een ruimtereis; Ockels vloog in 1985 met spaceshuttle Challenger naar de ruimte.

Daarna stortte Ockels zich als hoogleraar in Delft op het thema duurzaamheid. Hij had vanuit de ruimte gezien hoe kwetsbaar de aarde oogde. In een van de scenes draagt hij een trui met opdruk ‘I’m an astronaut of spaceship Earth’. Zorg goed voor onze planeet, wilde hij maar zeggen.
 

Verstoffend prototype

Aan bod komen ook zijn projecten, van de laddermolen via het duurzame zeilschip de Ecolution tot de Superbus. Ockels was er een meester in om voor een nog onuitgewerkt plan de handen op elkaar te krijgen en miljoenen voor onderzoek en ontwikkeling los te peuteren.

Niet elk plan was echter even zinnig. Van de Superbus werd nog een werkend prototype gebouwd, dat nu echter in een loods staat te verstoffen.

Maar Ockels lanceerde ook kansrijkere ideeën. Zijn laddermolen inspireerde meerdere bedrijfjes tot het ontwikkelen van grote vliegers die stroom opwekken. En de door hem gesteunde Nuna-zonneauto’s wonnen keer op keer de wedstrijd in Australië.
 

Onbevredigd gevoel

Duidelijk wordt dat Ockels altijd aan het werk was. Zijn vrouw laat zich ontvallen dat ze bij het opvoeden van hun kinderen weinig aan hem heeft gehad. Aangrijpend is het relaas van Ockels’ zoon Martin, die enorm opkeek tegen zijn vader en een tijdje aan drugs verslaafd was. Pas bij het afkicken kwamen vader en zoon dichter bij elkaar.

De film is de moeite waard, maar laat de kijker wel achter met een onbevredigd gevoel. Met zijn wilde plannen heeft Ockels ongetwijfeld talloze jonge mensen geïnspireerd om iets te gaan doen met duurzaamheid. Maar de succesvolle voorbeelden daarvan worden op elkaar gepropt in de aftiteling, en dat is zonde.

Ockels' erfenis wordt op zaterdag 18 mei uitgezonden op NPO 2 vanaf 21.05 uur

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.