Waterbesparende maat­regelen worden de komende jaren steeds belangrijker. De Reva-douchekop bespaart nu al water door de stroom met 85 ­procent te verminderen als er even niemand onder staat.

Tijdens de droogte in Californië van 2014 besefte de Amerikaanse uitvinder Evan ­Schneider onder de douche dat daarvoor helemaal niet zoveel water nodig is. Waarom moet het water blijven doorlopen terwijl iemand zich inzeept of het haar shampoot?


Douchekop met infraroodsensor

Hij ­ontwikkelde daarop een douche­kop met infrarood­sensor, die detecteert of er iemand onder de waterstraal staat. Deze Reva is nu door Oasense, waarvan Schneider medeoprichter is, in productie genomen.

De Reva-douchekop heeft een diameter van 16,7 centimeter en past op een standaard­aansluiting. In de douchekop zitten naast de sensor ook een microwaterturbine om stroom op te wekken, een batterij die stroom opslaat en een microprocessor.
 

.


Precieze metingen

De wateraansluiting bevat bovendien een metalen temperatuursensor die in direct contact staat met het stromen­de water, voor snelle en precieze metingen.

Bij het aanzetten van de douche gaat de waterstraal lopen met de maximale stroomsnelheid van 6,8 liter per minuut. Zodra de temperatuursensor meet dat de ingestelde temperatuur is bereikt, gaat de stroomsnelheid terug naar 1,1 ­­liter per minuut.


Sensor bepaalt sterkte waterstraal

Als de infraroodsensor detecteert dat er iemand onder de waterstraal stapt, schakelt de waterstroom weer naar volle stroomsnelheid. Stapt die persoon weer onder de waterstraal vandaan dan schakelt de stroomsnelheid terug naar ongeveer 15 procent.

Met een knop achterop de douchekop is de infrarood­sensor voor een enkele douchebeurt ook uit te schakelen, maar dan wordt er natuurlijk niets bespaard. Volgens Oasense hebben sommige gebruikers dankzij Reva hun douchewaterverbruik gehalveerd.

Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Oasense

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.