Eureka

De barbecue is het favoriete kook­­gerei op de camping. Voor wie liever emissievrij kampeert, is er binnenkort de draadloze inductiekookplaat Chef.
 

Elektrisch of met inductie koken is net als thuis ook op de camping in opkomst. Het is niet alleen schoner en veiliger dan koken op gas, maar ook een stuk efficiënter. Koken met inductie is het meest efficiënt en gaat bovendien sneller dan elektrisch of op gas. 
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.

 

Compacte inductiekookplaat

Compacte inductiekookplaten op accu- of netstroom waren er al, maar op batterijen nog niet vanwege het relatief hoge energieverbruik. Het Amerikaanse bedrijf Newr zegt dat nu voldoende efficiënt te kunnen met de Newr Chef.

Het apparaat is nog in ontwikkeling, maar sommige details zijn al wel bekend. De ronde kookplaat heeft een diameter van 28 centimeter en de batterijen zijn verwerkt in de dikke bodem. Twee van die kookplaten zijn via een docking station aan elkaar te koppelen tot een tweepitter. De inductiekookplaat is te bedienen via een smartphone-app en kan een maximum­temperatuur van ruim 350 graden Celsius bereiken.Draadloos op te laden

Het productiemodel van Newr moet straks in staat zijn alle maaltijden van een dag te bereiden op een enkele batterij­lading. De kookplaat kan vervolgens draadloos worden opgeladen.

Behalve op de camping kan de Newr Chef natuurlijk ook worden toegepast op andere plekken, zoals in tiny houses, op studentenkamers en op boten. Het eerste model moet eind dit jaar op de markt komen voor bèta­testen.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Newr

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.