De zwangerschap is vaak een mooie, maar ook een spannende tijd. Een nieuwe, draagbare ECG-chip maakt het mogelijk om continu de gezondheid van de ongeboren baby in de gaten te houden. 

De chip, die is ontwikkeld door het Belgische techinstituut Imec en de Eindhovense spinoff Bloomlife, wordt deze week in Antwerpen gepresenteerd. Het gaat in eerste instantie nog om een prototype, maar uiteindelijk moet er een consumentenmodel op de markt komen. 


Elektrocardiogram

Volgens de makers zal de beatle-IC, zoals het product is genoemd, in ieder geval voor een deel een eind maken aan de onzekerheid van aanstaande ouders over het welzijn van hun ongeboren kind. De vijfkanaals elektrocardiogram (ECG)-chip houdt de hartslag en de beweeglijkheid van de foetus continu en nauwkeurig bij. De data gaat naar een app, zodat de aanstaande moeder die in realtime kan volgen.

'We zijn erin geslaagd om de ECG-chip te verwerken in een pleistervorm, wat bijzonder uitdagend was', zegt Nick van Helleputte van Imec. 'Hij meet de elektrische signalen van de hartslag en stuurt die draadloos door naar een app, waar ze worden geanalyseerd.'


Draadloos

Verder zijn er geen draden aan verbonden, wat normaal gesproken bij een vijfkanaals-ECG wel het geval is. 'We hebben voor vijf kanalen gekozen omdat de foetus van plek kan veranderen. Ook de positie van het hart in de baarmoeder verandert dan. Met deze methode kunnen we altijd een signaal oppikken', zegt Michiel Rooijakkers van Bloomlife. Daarnaast is er een verplaatsingsmeter in de pleisterchip verwerkt, zodat bewegingen van de baby precies kunnen worden gevolgd. 


Weinig energie

Beweeglijkheid en hartslag gelden als de belangrijkste welzijsindicatoren van de foetus, maar er bestond tot nu toe geen manier om die gewoon thuis 24 uur per dag, zeven dagen per week te monitoren. Tussen verschillende bezoeken aan de verloskundigen door zouden veel ouders daarom ongeruster zijn dan nodig. 

De chip werkt vanaf week 20 in de zwangerschap en kan in een band om de buik worden gedragen. Hij verbruikt zo weinig energie dat hij zeker een week kan worden gedragen zonder opladen. 

Een ECG-chip houdt voortdurend de beweeglijkheid en hartslag van de ongeboren baby bij. Hij kan eenvoudig om de buik worden gedragen, aldus de makers. Consumentenproduct

De volgende stap in de ontwikkeling wordt een klinische studie om de meetresultaten te valideren, zegt CEO Eric Dy van Bloomlife, een spinoff van de Nederlandse afdeling van imec die zich met name richt op zwangerschapsmonitoring. Eerder al bracht het bedrijf een draagbaar apparaatje op de markt dat de duur en frequentie van weëen kan meten. 'Op termijn zijn we niet alleen van plan een consumentenproduct te lanceren, maar ook een tool die door medisch gekwalificeerd personeel kan worden gebruikt.'

Hoewel de ouders in de app een aantal data kunnen aflezen, krijgen ze niet alle gegevens te zien. 'We moeten nog uitzoeken welke informatie precies zal worden weergegeven aan de toekomstige moeder, maar vermoedelijk gaat het om beperkte informatie;' zegt Rooijakkers. 'Je kan dan bijvoorbeeld zien dat het hartritmepatroon zich 'binnen de norm' bevindt'. Dragers krijgen wel de optie om de gedetailleerdere data te delen met verloskundige of arts. 

'We zullen de data altijd goed aankleden met randinformatie', zegt Rooijakkers. 'We willen met dit product immers juist stress wegnemen, niet extra stress veroorzaken.'

Foto's: Bloomlife

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.