Eureka

De toekomst van personenvervoer ligt op het water, vinden Alain ­Thebault en Anders Bringdal, oprichters van het Franse bedrijf Sea­Bubbles. Zij ontwikkelden de gelijknamige SeaBubble, een compacte, elektrisch aangedreven draagvleugelboot die snel en efficiënt over de ­rivieren van wereldsteden kan varen. Als taxidienst moet SeaBubble de impact op het milieu en de noodzaak voor nieuwe infrastructuur in ­steden helpen verminderen.

SeaBubble heeft ongeveer het formaat van een personenauto: 4,5 m lang en 2,7 m breed. Het vaartuig heeft twee draagvleugels, een aan de voor- en een aan de achterkant. Op de achterste draagvleugel zitten twee aandrijfschroeven, elk voorzien van een elektromotor.

Bij een ­snelheid van 12 km/h wordt de boot door de ­opwaartse druk onder de draagvleugels uit het ­water getild. Dit minimaliseert de weerstand en zorgt voor stabiliteit, waardoor passagiers ­volgens de ontwerpers minder snel last krijgen van zeeziekte. De stamp- en rolbewegingen van het vaartuig worden bovendien heel precies gecontroleerd en bijgestuurd met behulp van ­sensoren die de afstand tot het wateroppervlak meten.
 

Fly-by-wire

Het interieur, dat afkomstig is uit de auto-industrie, biedt plek aan een bestuurder en vier passagiers. De besturing vindt plaats via fly-by-wire, een systeem uit de luchtvaart waarbij alle mechanische overbrengingen voor de besturing zijn vervangen door elektrische systemen. Hierdoor moet de SeaBubble straks ook autonoom kunnen varen.
 


Passagiers kunnen instappen bij speciale opstapplaatsen langs de rivieroevers. Deze Docks van 38 m lang en 11,5 m breed bieden plek voor vier SeaBubbles. De Dock laadt de accu’s op en wekt zelf energie op via zon, wind en golfslag.

Lees ook dit eerdere bericht over de SeaBubble: 'Elektrische watertaxi voor Parijs'
 

Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.