blankesteijns beeldbuis

Op YouTube kun je er maar beter voor zorgen dat je kanaal smoel heeft: een duidelijk afgebakend terrein zodat je fans weten wat ze kunnen verwachten. Tom Scott trekt zich daar niets van aan. En heeft toch succes.

‘Things you might not know’ heet het kanaal van Tom Scott. Vager kan bijna niet. Over wat voor dingen het dan gaat, wordt er niet bij gezegd – en misschien wist je ze ook wèl.

Wie is Tom Scott? Wikipedia weet het niet zo goed en noemt hem een ‘entertainer’. Hij heeft websites, radioprogramma’s en podcasts gemaakt en heeft meegedaan aan spelshows op tv. Hij houdt van practical jokes (hij maakte ooit een nep-overheidssite waarin het publiek werd uitgelegd wat te doen als de zombies kwamen) maar is ook een popularisator van wetenschap en techniek. Daarover gaat een deel van de video’s op zijn populaire YouTubekanaal (een miljoen abonnees). Waar hij zijn deskundigheid vandaan haalt? Hij is linguïst, maar ja. Hij weet gewoon dingen, lijkt het. Algemene ontwikkeling, zoiets.

De aanleiding om hem hier eens in het zonnetje te zetten is zijn video over een stuk snelweg in Californië dat is voorzien van ribbels in het wegdek, op zo’n manier dat als je eroverheen rijdt, je banden de Wilhelm Tell Ouverture van Rossini laten horen. Wat wil het geval: het klinkt nergens naar. Scott kan uitleggen hoe dat komt en zijn verhaal is verrassend en leerzaam.
 


Dat zijn leuke dingen voor ingenieurs. En dan opeens kan het over betrekkelijk wezenloze zaken gaan als wanneer een berg een berg mag heten, of over een lening van 367 jaar geleden waarover nog steeds rente wordt betaald. Tenminste, die laatste vindt u misschien wel degelijk interessant want dat is een geval uit Nederland:
 


En deze verschijnt op zijn kanaal terwijl deze woorden geschreven worden: een wand vol vloeistoflampen waarmee willekeurige getallen worden gegenereerd die helpen het internet te beveiligen.
 

 


Waarschijnlijk is juist Scotts gebrek aan autoriteit de sleutel tot zijn succes. Hij heeft geen enkele pretentie. Hij doet noch geleerd noch populair maar hij weet duidelijk dingen die jij misschien niet wist. Verder weet hij ze goed te kiezen, kan hij er leuk over vertellen en slaagt hij erin ze aantrekkelijk te illustreren in korte video’s. Als je na afloop je schouders ophaalt, heb je in elk geval niet veel tijd verspild. Wat wil je nog meer.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.