Het Solar Team Twente heeft afgelopen vrijdag de Solar Challenge Morocco 2021 gewonnen. Het achttienkoppige team van Saxion en de Universiteit Twente pakte halverwege de week de leiding, en gaf deze daarna niet meer uit handen.


Op de tweede plek eindigde het Agoria Solar Team van de KU Leuven, op de derde plek Team Vattenfall van de TU Delft, en als vierde finishte de Green Spirit van het team Top Dutch Solar Racing uit Groningen.

De zonnewagens reden 2500 kilometer door de Sahara en het Rifgebergte in Marokko. Eerdere edities waren altijd in Australië of Zuid-Afrika

 

Uitdagingen

Met name de tocht door het Rifgebergte zorgde voor andere uitdagingen dan gebruikelijk. Zo hadden delen van het parcours een stijgingspercentage van maar liefst 12 procent, en moesten de wagens door drukke dorpen heen. Daarnaast zorgde zware bewolking op de eerste dag voor gebrek aan brandstof (namelijk zonlicht).

De winnende zonnewagen – met de naam Red Horizon - finishte uiteindelijk na 39 uur, 17 minuten en 46 seconden.

 

Technische details

De Red Horizon heeft drie wielen (twee voor, één achter), een zonnepaneel van vier vierkante meter, een accu (van lithiumijzerfosfaat) van veertig kilo, een topsnelheid van 135 kilimeter per uur, en een luchtweerstand vergelijkbaar met die van een Grolsch bierflesje. De elektromotor zit in het achterwiel, en verbruikt bij een snelheid van negentig kilometer per uur ongeveer evenveel energie als een broodrooster, schrijft het Solar Team op zijn website.

Over de race zelf schreef De Ingenieur vorige week al een uitgebreid nieuwsbericht.

 

 

Foto's: Jerome Wassenaar, Solar Team Twente

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.