Om het enorme potentieel aan windenergie op open zee te benutten moeten windturbines op een betaalbare en haalbare manier worden geïnstalleerd. Gazelle Wind Power introduceert daarvoor een nieuw lichtgewicht platform.
Een fundering in de zeebodem heien is duur en complex op grotere diepte ver buiten de kust. Een drijvend platform is een goed alternatief, maar het stabiliseren van een windturbine van zo’n 130 meter hoog gaat met een gigantisch krachtenspel gepaard.
Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.
De huidige oplossingen zijn daarom zwaar uitgevoerd zodat actieve stabilisatie tijdens gebruik mogelijk is, wat transport en installatie erg kostbaar maakt. Gazelle Wind Power ontwikkelde een betaalbaar alternatief door twee gangbare systemen voor drijvende windturbines te combineren: het semi-submersible en het tension leg-platform.
Half verzonken platform
Het systeem werkt met een lichtgewicht, half verzonken platform met rondom gelijk verdeeld drie kantelbare geleiders voor kabels. De kabels zijn aan een kant verankerd in de zeebodem en lopen over de geleiders naar een contragewicht dat in het midden onder het platform hangt.
Zo ontstaat een passief systeem dat golf-, getijden- en windbewegingen balanceert, de krachten opvangt en stampbewegingen vermindert, wat de efficiëntie van de turbine ten goede komt.
Geen speciale kranen nodig
Het platform is volgens Gazelle Wind Power veel compacter en door minder gebruik van staal lichter in gewicht dan de alternatieven. Daardoor is het 30 procent goedkoper dan een semi-submersible-platform. Alleen de kabels zijn al 75 procent korter, doordat ze recht naar beneden gaan, uitgaande van een waterdiepte van honderd meter of meer.
Als gevolg hiervan is het platform makkelijker, goedkoper en milieuvriendelijker te installeren en zijn daarvoor geen specialistische kranen of boten nodig.
Modulair samengesteld
Het platform wordt modulair samengesteld uit onderdelen die standaard verkrijgbaar zijn. Hierdoor is het ontwerp makkelijk op en af te schalen voor alle formaten windturbines, waaronder de nu gangbare uitvoering met een vermogen van vijftien megawatt.
Tekst: Paul Schilperoord
Beeld: Gazelle Wind Power Limited
Nieuwsbrief
Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.