Eureka

De Turkse miljoenenstad Istanbul kan elk moment worden getroffen door een zware aardbeving. In 2001 werden publieke ruimtes in de stad aangewezen als verzamelpunten voor slachtoffers, maar sindsdien zijn veel van die open ruimtes volgebouwd. Architectuurstudio SO? stelt daarom voor om slachtoffers onder te brengen in snel op te zetten noodwoningen op het water.

De in Istanbul gevestigde architectuurstudio ontwikkelde het prototype Fold&Float om het idee kracht bij te zetten. Dit is een opvouwbare noodwoning die relatief eenvoudig is op te slaan, te transporteren en te installeren.

Het ontwerp bestaat in de basis uit een drijvende betonnen ponton en een opvouwbaar dak. Aan de binnenkant van dit tweedelige stalen dak zijn onder meer binnenmuren en vloeren opklapbaar opgehangen.
 

A-vorm

Het idee is dat de pontons en opgevouwen dakdelen op of naast elkaar kunnen worden opgeslagen in loodsen langs de Bosporus, de zeestraat tussen het Europese en het Aziatische deel van Istanbul. De noodwoning is heel snel op te zetten door het dakdeel met een kraan op de ponton te hijsen en open te klappen tot een A-vorm.

Vervolgens worden eenvoudige zitplaatsen, keuken, badkamer en een in de nok gepositioneerd slaap­gedeelte uitgeklapt. De noodwoning heeft een totale vloeroppervlakte van 21 vierkante meter.
 

Grootschalig noodplan

Meerdere noodwoningen zouden naast elkaar aan de kades van de Bosporus kunnen liggen. Om dat te realiseren voor een stad met 15 miljoen inwoners is echter wel een grootschalig noodplan nodig. Zeker aangezien slachtoffers van een aardbeving gemiddeld een jaar in hun noodopvang verblijven.

SO? benadrukt dat Fold&Float een experimenteel ontwerp is en dat er vooralsnog geen plannen zijn om de noodwoning in productie te nemen.
 

Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.