Vanaf eind augustus ligt er duurzaam drinkwater uit de Noordzee in de schappen van de supermarkt. Maar waarom, en hoezo is het duurzaam? De Ingenieur zocht het uit.

 

Wat is het nieuws?

Het bedrijf SEA Water maakt duurzaam drinkwater uit zeewater, door het zout er uit te filteren. Het bedrijf is opgericht door twee broers, Jort en Tammo Wildschut. Zij willen bewustzijn creëren voor waterschaarste in de wereld en consumenten stimuleren lokaal water te drinken. Vanaf eind augustus liggen er daarom pakken ontzilt Noordzeewater in de schappen van 250 Albert Heijn-filialen. De eerste installatie van het bedrijf, in de gemeente Velsen-Noord, kan dagelijks 11.000 liter drinkwater produceren.

 

Hoezo is dat duurzaam?

Het ontzilten van water gebeurt door het onder hoge druk door membranen heen te persen. Dat kost veel energie. SEA Water gebruikt hiervoor zonne-energie, waardoor er geen CO2 wordt uitgestoten tijdens de ontzilting. Daarnaast is het proces energiezuiniger gemaakt met een energy recovery device, mailt het bedrijf desgevraagd: ‘Dit is een soort turbine die extra druk levert op de filtermembranen. Hierdoor heeft de ontziltingsinstallatie minder energie nodig en kan deze - in tegenstelling tot conventionele installaties - op zonne-energie water produceren.’ 

 

Gebeurt het duurzaam ontzilten van zeewater niet al langer?

Ja. Duurzame ontzilting staat al tijden in de belangstelling, met projecten in Amerika en Turijn, maar bijvoorbeeld ook bij Nederlandse drinkwaterbedrijven.

Tammo Wildschut werkte eerder zelf bij het bedrijf Elemental Water Makers, dat onder meer duurzame ontziltingprojecten heeft gedaan in Afrika, Azië en Zuid-Amerika.

Wat nieuw is, is dat de techniek nu voor het eerst wordt ingezet voor verpakt water voor consumenten.

 

Kunnen we niet beter water uit de kraan drinken, zodat die zonne-energie voor iets anders kan worden gebruikt?

Jazeker, en dat vinden de heren Wildschut zelf ook: ‘Wij zeggen: “Drink local. Everywhere.” En veel lokaler dan de kraan wordt het thuis niet. Wij zullen het drinken van kraanwater dus juist stimuleren. Maar als je onderweg bent en je hebt zelf geen hervulbare fles meegenomen, is SEA Water de meest verantwoorde keuze.’

Op dit moment worden er dagelijks miljoenen flessen water over de wereld verscheept. In Amerika wordt bijvoorbeeld water uit de Alpen verkocht. Dan is duurzaam gefilterd zeewater een betere optie. Bovendien wordt zoet water – zelfs in Nederland - schaarser.

Daarnaast wil het bedrijf graag uitbreiden naar het buitenland, en ook binnen Europa is kraanwater niet altijd drinkbaar.

 

Oké. En wat kost dat Noordzeewater dan?

Negenentachtig cent, voor een pakje van een halve liter.

 

UPDATE: Een maand na het verschijnen van dit bericht verdween Sea Water weer uit de schappen.

 

Openingsbeeld: SEA Water

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.