In de gemeente Nieuw-Lekkerland, vlak bij Rotterdam, staat sinds een maand de eerste volledige membraanzuiveringsinstallatie voor drinkwater van Nederland. Met deze technologie kan drinkwaterbedrijf Oasen zelfs medicijnresten en PFAS uit het water verwijderen.

Ten oosten van Rotterdam, waar de Maas overgaat in de Lek, ligt het dorp Nieuw-Lekkerland. Hier bevindt zich sinds een maand de eerste zuiveringsinstallatie van Nederland waar volledig met membranen drinkwater wordt gemaakt.

Het zuiveringsstation is van drinkwaterbedrijf Oasen en voorziet Papendrecht, Alblasserdam en Kinderdijk van drinkwater. ‘En het functioneert naar behoren’, zegt communicatieadviseur Jonas Medhin van Oasen na afloop van deze eerste maand.

 

Membraanzuivering

Membraanzuivering is een reinigingsmethode waarbij het water onder hoge druk door een zeer fijne zeef heen wordt geduwd – zoals we schreven in het juninummer van De Ingenieur.

De openingen in dit membraan zijn zo klein dat het wel watermoleculen doorlaat, maar geen grotere moleculen zoals zouten, medicijnresten, of PFAS. Essentiële mineralen zoals calcium en magnesium worden in Nieuw-Lekkerand na de zuivering weer toegevoegd.

Membranen worden al langer gebruikt om water te zuiveren, maar deze nieuwe installatie van Oasen is de eerste waarbij ál het opgepompte water de membranen passeert en zo volledig wordt gezuiverd.

 

PFAS

Dat is in Nieuw-Lekkerland geen overbodige luxe: vanwege het steeds vaker voorkomen van lage rivierafvoeren wordt het oevergrondwater dat men hier oppompt steeds zouter. Dat zout is er met traditionele zuiveringstechnieken niet uit te halen.

Bovendien is de PFAS-concentratie in het grondwater verhoogd, vanwege de nabijheid van chemiebedrijf Chemours. Deze bevindt zich in Dordrecht, op pakweg tien kilometer ten zuiden van het dorp.

PFAS is de verzamelnaam voor een grote groep synthetische fluor-koolwaterstofverbindingen, die in hoge concentraties schadelijk zijn voor de gezondheid. Ze kunnen bijvoorbeeld schildklierproblemen, leverproblemen en kanker veroorzaken.

 

Kraanwater

Omdat de vraag naar drinkwater in regio Papendrecht, Alblasserdam en Kinderdijk groter is dan de productiecapaciteit van het nieuwe zuiveringsstation, wordt het water aangevuld met drinkwater uit het zuiveringsstation in Langerak.

Daar werkt men nog met de traditionele zuiveringstechnieken. Ook hiermee wordt PFAS voor een groot deel uit het water gehaald, al kan het kraanwater nog wel sporen van PFAS bevatten. ‘Dat is overal ver onder de wettelijke norm, en is ook volgens het RIVM veilig om te drinken’, zegt Jonas Medhin van Oasen drinkwater daarover in een nieuwsbericht op de website van RTV Rijnmond.

 

Normen

De Europese drinkwaternorm voor PFAS is 100 nanogram per liter, voor de optelsom van twintig soorten PFAS. Het RIVM adviseert een drinkwaterrichtwaarde van 4,4 nanogram per liter in PFOA-equivalenten – dat is een gewogen gemiddelde van 20 bekende PFAS-soorten, waarbij de stoffen een hogere wegingsfactor krijgen naarmate ze schadelijker zijn voor de gezondheid.

Volgens de website van Oasen, waar de concentraties PFAS is het drinkwater per regio zijn te vinden, is de PFAS concentratie in het drinkwater van de regio Papendrecht-Alblasserdam 0,7 nanogram PFOA-equivalenten per liter..

 

Openingsbeeld: Oasen

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.