Drones gaan de elektriciteitskabels in de staat Illinois controleren. De Amerikaanse luchtvaartwaakhond Federal Aviation Authority gaf het bedrijf Commonwealth Edison toestemming om haar inspecties voortaan gedeeltelijk met drones uit te voeren. Het is voor het eerst dat een nutsbedrijf drones mag gebruiken in de VS.

De zweefrobotjes moeten uitkomst bieden op het platteland van de staat, waar het vaak tijdrovend en inefficient is om een controleur de lijnen te laten inspecteren. Veel kabels liggen bijvoorbeeld niet langs wegen en zijn dus slecht bereikbaar. Een drone kan daarbij uitkomst bieden; door een camera te monteren, kan de inspecteur precies zien waar de kabels eventueel aan vervanging toe zijn. Verder heeft het bedrijf plannen om met infraroodbeelden te werken, zodat kwetsbare 'hot spots' beter zichtbaar worden.

Commonwealth Edison moet zich echter wel aan de regels houden. Zo mag de drone niet in de buurt van vliegvelden komen en moet de bestuurder de drone constant in het oog houden. Dat betekent dat een medewerker achter de drone aan moet rijden. Werken vanuit de luie stoel is er voor de elektriciteitscontroleurs dus nog niet bij. Toch denkt het bedrijf dat de drone uitkomst kan bieden - zeker als er in korte tijd veel kabel bekeken moet worden, bijvoorbeeld na een grote stroomstoring. Verwacht wordt dat ook andere nutsbedrijven in de VS binnenkort met drones gaan werken.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.