Studenten van de ETH Zürich hebben een nieuw soort drone gebouwd. Met zes propellors die allemaal 360 graden kunnen draaien, kan de vliegmachine vrijer bewegen dan gangbare drones.

Verticaal, schuin, tuimelend of op z’n kop - de Voliro kan het allemaal. Op het eerste gezicht is het een gewone drone, met zes propellors in plaats van het gangbare viertal. Maar stiekem is de Voliro revolutionair, omdat alle propellors in elke richting kunnen staan. Zo kan de drone zonder moeite in elke oriëntatie blijven zweven en diagonaal door de lucht bewegen (schuin stijgen, met constante helling). 

Het prototype is in negen maanden gebouwd door een team van 11 studenten. De eerste stabiele vlucht voerden ze in mei uit en nu denken ze dat het prototype helemaal af is. 

 

Besturing

De beweeglijkheid van het apparaat levert echter ook problemen op. Het stabiel houden van de drone is een helse klus voor de software, die dan ook veel ingewikkelder is dan bij bestaande drones.

Vanwege zijn bijzondere vliegeigenschappen denken de studenten dat hun drone ook echt praktisch nut kan hebben. Omdat hij heel stabiel op zijn zij kan hangen, wordt het (bijvoorbeeld) gemakkelijker om de gevels van gebouwen of infrastructuur te inspecteren.


Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.