Wings for Aid kan met een eenmalige donatie van 1,5 miljoen euro uit het noodhulpfonds van het Ministerie van Buitenlandse Zaken verder aan de slag met de ontwikkeling van de drone die hulpgoederen aflevert in afgelegen, met normaal transport niet snel te bereiken gebieden.

Gister stemde de Tweede Kamer in met een amendement van Eric Smaling (SP) en Fred Teeven (VVD) om het bedrag vrij te maken.

Het bereiken van mensen in afgelegen gebieden die getroffen zijn door een ramp of geen toegang hebben tot medicijnen, is vaak ondoenlijk. Bij de aardbevingsramp in Nepal in april van dit jaar duurde het soms meer dan een week voordat mensen in de bergdorpen werden bereikt. Wing for Aids, een onbemande vrachtdrone, moet dat gaan veranderen.

Drone krijgt een spanwijdte van 3 tot 5 m en kan pakketten van 30 tot 40 kg met medicijnen, dekens, water en voedsel meenemen. Dat is genoeg om 60 tot 80 mensen een dag te laten overleven.

Aan de ontwikkeling van het toestel doen specialisten van de drie Nederlandse TU’s mee, van het bedrijf AvioniCS (controle systemen voor drones) en het EU-project Selfly dat een elektronisch oog voor kleine vliegtuigen ontwikkelt. Het ontwerp van de drone is van Studie VanBerlo.

Het is de bedoeling dat het toestel geheel autonoom naar zijn bestemming vliegt, daar zijn goederen aflevert en weer naar de basis terugkeert, over een afstand tot zo’n honderd kilometer.

Om het project tot een succes te maken is de logistiek en het management rond de hulpdrone minstens zo belangrijk. Daarom zijn ook hulporganisaties betrokken bij de ontwikkeling van het toestel.

Met de bijdrage uit het noodhulpfonds gaat Wings for Aid een prototype bouwen.

Beeldmateriaal studio VanBerlo

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.