Cameradrones leveren vaak spectaculaire foto’s en video’s op, maar soms moet een fotograaf of filmmaker juist dicht bij de grond zijn. Het Indiase bedrijf Vanora Robots bouwde voor een filmmaker van National Geographic een drone op wielen.

Deze drone, genaamd Steve, kan naar plekken gaan die de filmmaker niet kan of wil bereiken, zoals in nauwe grotten, in overwoekerd bosgebied of dichtbij gevaarlijke wilde dieren. Steve dient nu als basis voor allerlei toepassingen.

Steve bestaat uit een stevig, tweedelig platform met vier omnidirectionele wielen. Daardoor kan de robot vooruit rijden, maar ook zijwaarts of om zijn eigen as draaien. De wielen zijn niet geveerd, in plaats daarvan scharnieren de twee platformdelen in de lengterichting aan elkaar. De robot kan twintig kilogram dragen en haalt snelheden van ruim twintig kilometer per uur. 
 

.

 


Industriële robot

Op basis van Steve ontwikkelde Vanora Robots onder meer Noah, een zwaarder uitgevoerde industriële robot die goederen kan verplaatsen in een fabriek of pakhuis. Het platform kan maximaal vierhonderd kilogram dragen en verplaatsen, maar dan moet de robot wel zet krijgen. Vanuit stilstand brengt de robot maximaal tachtig kilogram in beweging. De technologie kan ook autonoom worden bestuurd op basis van een virtuele plattegrond van de fabriek.

Een derde toepassing is een robotplatform voor de frontlinie van de coronapandemie. Deze robot is uitgerust met staande uv-lampen en kan daarmee binnen vijf minuten een ruimte van dertien vierkante meter ontsmetten zonder dat er mensen naar binnen hoeven. Ook op de onderkant zitten uv-lampen die tijdens het rijden de vloer desinfecteren. 

Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.