Aan de Spaanse kust, bij Valencia, heeft een drone een groepje zwemmers gered die in de problemen waren gekomen door een onderstroom. Het apparaat lokaliseerde de zwemmers, gaf beelden door aan de strandwachten en liet twee zwemvesten zakken. Hiermee konden de meest uitgeputte zwemmers rustig wachten tot de reddingsbrigade ze op een jetski kwam halen.

Read this article in English

Het incident vond vorige week woensdag, 15 augustus, plaats op een strand bij Sagunto, een badplaatsje ten noorden van Valencia, meldt de drone-website sUAS News. De zwemmers bevonden zich 70 m uit de kust toen ze last kregen van een onderstroom die hen steeds iets verder van de kust af bracht.

De zwemmers slaagden erin om de aandacht van de strandwacht te trekken, waarna die de alarmbel luidde. Die zette direct een bijzondere faciliteit van het strand in werking: een reddingsdrone. De piloot zorgde er vervolgens voor dat deze binnen een minuut boven de zwemmers hing.
 

Reddingsvest

Op live-videobeelden van de drone zag de piloot duidelijk dat vooral één vrouw in nood was. Zij kreeg dan ook als eerste een reddingsvest, waarvan de drone er twee bij zich had.

Al vrij snel verscheen de strandwacht op een jetski ten tonele, waarmee hij de zwemmers naar het strand bracht. Daar stond een medisch team klaar om de zwemmers na te kijken.

Er zijn videobeelden vrijgegeven van de reddingsactie. Hierop is te zien dat waar de zwemmers zich ophouden, de zee niet overal diep is. Vlak onder water moet een zandbank zijn, of een stuk rots waarop te lopen valt. Misschien dat deze structuur juist zorgt voor een extra verraderlijke stroming.
 

Nieuw gereedschap

Een drone is een heel nieuw gereedschap voor strandwachten. De belangrijkste functie is het in beeld brengen van de situatie, iets waar de strandwacht tot nu toe zijn verrekijker voor gebruikte. Ook geeft de drone aan waar de strandwacht of de reddingsbrigade precies heen moet varen, door boven de drenkeling te hangen en coördinaten door te sturen.

De Auxdron Lifeguard Drone die voor deze redding werd gebruikt, is ontwikkeld door twee Spaanse strandwachten. Een duidelijk pluspunt van een drone als bezorger van reddingsvesten is dat hij razendsnel ter plaatse kan zijn. En de reactietijd is een cruciale factor voor de overlevingskans van de drenkeling.
 

Verraderlijke zee

De reden dat de Spaanse drone in Sagunto staat, lijkt te zijn dat de zee daar erg verraderlijk kan zijn voor zwemmers. Volgens een lokale krant waren er in 2017 in de regio Valencia 67 verdrinkingen (Spaans); een toename in drie jaar van ruim 70 %.

In Nederland hebben studenten van de TU Eindhoven een drone ontwikkeld - zie de afbeelding rechts - die een aankomende verdrinking in een zwembad herkent, hopelijk nog op tijd om actie te kunnen ondernemen (lees: ‘Drone redt kind in zwembad’). Extra feature van dit ontwerp is de beeldherkenning. Deze drone kan een videobeeld van een zwembad vol mensen analyseren en herkennen welke persoon in de problemen komt.

Openingsfoto en video: General Drones

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.