Voor het tweede jaar zijn de Drone Awards uitgereikt aan de makers van de mooiste dronefoto’s. De wedstrijd leverde tal van abstracte kunstwerken op.

Was het maken van luchtfoto’s vroeger voorbehouden aan professionals of hobbyfotografen met een flink budget, met de opkomst van de drone is het voor bijna iedereen binnen handbereik gekomen. Voor een paar honderd euro koop je tegenwoordig een hobbydrone die een camera kan dragen.

Voor het tweede jaar hield de stichting Art Photo Travel een competitie voor foto’s gemaakt vanuit een drone. Dit jaar leverde dat 4.500 inzendingen op uit 107 landen. De belangrijkste prijs, voor ‘Fotograaf van het Jaar’ ging naar de Poolse fotograaf Jacek Deneka voor zijn foto ‘Een school kleurrijke vissen’, die iets anders laat zien dan wat de titel suggereert. U mag raden.
 

A Shoal of Colorful Fish. Foto Jacek Deneka


Vanuit de lucht ziet de wereld er heel anders uit. Luchtfoto’s geven ons extra informatie over de wereld om ons heen. Maar daarnaast leveren luchtfoto’s soms ook prachtige abstracte kunstwerken op, die opvallen door repeterende structuren, of onverwachte composities. Voor veel van de winnende inzendingen geldt dat je er even wat langer naar moet kijken voor je begrijpt wat je ziet.

Dit is de winnaar in de categorie ‘Abstract’:

 

Infinity Eight. Foto Marc Le Cornu


Maar ook de categorie ‘Wildlife’ levert prachtige plaatjes op:
 

Crabeater Seals on Ice. Foto Florian Ledoux


Technologie en de invloed van de mens op de aarde worden zichtbaar in de categorie ‘Urban’. Wat te denken van deze bloem, pardon, terminal op vliegveld Newark, bij New York:
 

Newark Airport 11 Terminal A. Foto Jeffrey Milstein


Of van dit zwierige kunstwerk:

Waltz of Overpass. Foto Ming Li

De landingsbaan van een vliegveld zoals je hem nog nooit hebt gezien:
 

In the Age of Aviation. Foto Jassen Todorov


Op de website van de fotowedstrijd staat nog veel meer schitterends.

En wie foto’s gemaakt door drones mooi vindt, kan waarschijnlijk ook genieten van bewegend beeld. De prijs in de categorie 'Video' ging dit jaar naar Alex Chacon, voor zijn videoverslag van een reis door Bolivia. We zien hem op zijn motorfiets in de veelkleurige woestijn van het ruige Zuid-Amerikaanse land. Even later rijdt hij over de beroemde zoutvlaktes, of zien we honderden flamingo’s van boven:
 


De winnende foto’s zijn later dit jaar te zien tijdens de Siena International Photo Awards. Dus mocht je dan toevallig in de buurt zijn van de stad in Toscane, ga zeker even langs. De ervaring leert dat foto's op groot formaat nog meer indruk maken.
 

Openingsfoto ‘The Metropolis of the Dead’, genomen in Madrid, Spanje. Foto Songquan Deng.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.