Dubai heeft al veel opvallende en moderne gebouwen, maar het Museum of the Future springt eruit.

 

Het eind februari geopende gebouw valt op door zijn organische vormen en de gekalligrafeerde Arabische teksten op de buitenkant.

‘De toekomst behoort toe aan hen die haar zich kunnen inbeelden, kunnen ontwerpen en kunnen uitvoeren. De toekomst is niet iets waar je op wacht, maar wat je creëert’, luidt één van de inspirerende spreuken op het gebouw.
 

Blik op de toekomst

Het opvallende gebouw is 77 meter hoog en moet een oog uitbeelden dat onze huidige kennis ziet en de blik op de toekomst richt. Het gat in het gebouw symboliseert het onbekende, dat wat we nog zullen ontdekken.

Dubai wil met het gebouw enerzijds eer betonen aan de Arabische wetenschappers uit het verleden, maar zeker ook aan de jonge mensen in de Verenigde Arabische Emiraten die techniek en wetenschap nog mede vorm zullen geven.
 

 

Zeven verdiepingen

De vaste collectie van het museum, verspreid over zeven verdiepingen, biedt bezoekers een indruk van de toekomst over vijftig jaar. Vijf thema’s staan daarbij centraal: ruimtereizen, klimaatverandering, gezondheid, welzijn en spiritualiteit. Technieken die aan bod komen, zijn kunstmatige intelligentie, mens-machine-interactie en virtual en augmented reality.
 

Veertien kilometer ledverlichting

De buitenkant van het gebouw bestaat uit 1024 roestvrijstalen panelen die door robots op maat zijn gemaakt. Dat aantal is geen toeval, maar is precies het aantal bits dat in een kilobyte zit, een eenheid van computergeheugen. De teksten op de façade worden aangelicht door een onvoorstelbare veertien kilometer aan programmeerbare ledverlichting.
 

Vernuftig irrigatiesysteem

Het markante gebouw staat op een groene heuvel, waarop meer dan honderd soorten bomen en planten groeien die horen bij de streek, zoals ghaf-bomen, doornige sidr-bomen, palmen en acacia’s. Een vernuftig irrigatiesysteem geeft de begroeiing precies genoeg vocht.
 

Dit artikel verscheen eerder in het aprilnummer van De Ingenieur.


Foto’s: Museum of the Future

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.